Kvinnliga sjömän - finns dom? (häftad)
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
251
Utgivningsdatum
2005-07-01
Upplaga
1
Förlag
Statens maritima museer
Medarbetare
Djerw, Ulrika (red.)
Illustrationer
foton
Dimensioner
232 x 210 x 20 mm
Vikt
820 g
SAB
Prcd-c,Mx-c
ISBN
9789185268993
Kvinnliga sjömän - finns dom? (häftad)

Kvinnliga sjömän - finns dom?

Häftad Svenska, 2005-07-01
179
  • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Sjömansyrkena tillhör de mest manligt dominerade yrkeskategorierna. Få känner till att det funnits kvinnliga yrkessjömän inom svenska handelsflottan under hela 1900-talet.

De kvinnliga sjömännen på däck, brygga och i maskin har sedan länge varit formellt jämställda sina manliga kolleger, med lika arbete, arbetstider och lön. Men arbetet med att definiera sin roll i mansgruppen och skapa en egen yrkesidentitet har för många varit en komplicerad process.

Traditioner och förebilder saknas när kvinnorna ska inlemmas i fartygssamhället. Hur upplever de arbetet och fritiden? Hur finner de utrymme i den hierarkiska och manligt kodade organisationen ombord? Dessa och andra frågor behandlar denna bok ur ett genusperspektiv. Texten bygger till stor del på intervjuer med 58 kvinnor som varit eller är aktiva inom sjöfarten.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kvinnliga sjömän - finns dom?
  2. +
  3. Templet i öknen : så köpte Qatar världens största sport

De som köpt den här boken har ofta också köpt Templet i öknen : så köpte Qatar världens störs... av Olof Lundh (inbunden).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ingrid Kaijser

  • Sjöofficer i nytt millennium

    Ingrid Kaijser

    Sedan det kalla krigets dagar har det svenska försvaret genomgått dramatiska förändringar. Nedskärningarna bland personalen har varit stora och många enheter har lagts ner. I denna bok sätts fokus på Marinen, som numera med få undantag finns konce...

Övrig information

Sjömansyrkena tillhör de mest manligt dominerade yrkeskategorierna. Få känner till att det funnits kvinnliga yrkessjömän inom svenska handelsflottan under hela 1900-talet.

De kvinnliga sjömännen på däck, brygga och i maskin har sedan länge varit formellt jämställda sina manliga kolleger, med lika arbete, arbetstider och lön. Men arbetet med att definiera sin roll i mansgruppen och skapa en egen yrkesidentitet har för många varit en komplicerad process. Traditioner och förebilder saknas när kvinnorna ska inlemmas i fartygssamhället. Hur upplever de arbetet och fritiden? Hur finner de utrymme i den hierarkiska och manligt kodade organisationen ombord? Dessa och andra frågor behandlar denna bok ur ett genusperspektiv. Texten bygger till stor del på intervjuer med 58 kvinnor som varit eller är aktiva inom sjöfarten.