438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
363
Utgivningsdatum
2013-09-13
Upplaga
1
Förlag
Offside / Filter
Medarbetare
Carström, Jenni (form) / Carlsson, Ola (form)
Dimensioner
230 x 160 x 30 mm
Vikt
640 g
SAB
Lz Persson, Johan,Lz Schibbye, Martin,920.7
ISBN
9789185279258
438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar (inbunden)

438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar

(142 röster)  |  Läs 34 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-09-13
239
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Skickas inom 2-4 vardagar
  79
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  109
 • Skickas inom 2-4 vardagar
  29 129
Visa alla 3 format & utgåvor

Augustnominerad till årets svenska fackbok. Motiveringen lyder:
Som en mix mellan Gökboet och Black Hawk Down. Filmiskt och hudnära beskriver Martin Schibbye och Johan Persson vardagen i det karga Kalityfängelset som de förs till efter att ha tagits till fånga under en reportageresa i Etiopien. Med skärpa, känsla och dynamisk dramaturgi delar de med sig i en blivande reportageklassiker som ger perspektiv på frihet och rätten att skriva och säga vad man vill. Tystnaden har fått ett slut.

En berättelse om rättslöshet, propaganda och storpolitik.

Den här boken skulle inte ha funnits om inte allt gått snett. Natten till den 28 juni 2011 satte vi allt på spel när vi i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. Vi ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Vi ville nå bortom flyktingberättelserna och larmrapporterna, och med våra egna ögon ta reda på sanningen.

Fem dygn senare låg vi skjutna och blodiga i öknen. Men när det ursprungliga reportaget dog, tog en annan historia sin början.

Efter en Kafkaartad rättegång dömdes vi till elva års fängelse för terroristbrott. Och vi var långt ifrån ensamma. I fängelset satt journalister och politiker som dömts på löpande band för att det inte gått i diktaturens ledband. Vår skildring av olja förvandlades till en historia om bläck. Vardagen blev en kamp för överlevnad i det ökända Kalityfängelset. På ett cementgolv bakom korrugerad plåt - i en värld av dödliga sjukdomar, misshandel och förtryck - skapade vi en vardag med hjälp av stenhårda rutiner. Fråntagna våra skosnören och vår yttrandefrihet försökte vi bevara det mest värdefulla man har: friheten att själv bestämma vem man är. Här är vår berättelse om 438 dagars helvete.
Johan Persson & Martin Schibbye
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. 438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar
 2. +
 3. Den lyckligaste mannen på jorden : en förintelseöverlevare berättar om varför kärlek och hopp är starkare än hat

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den lyckligaste mannen på jorden : en förintels... av Eddie Jaku (inbunden).

Köp båda 2 för 483 kr

Kundrecensioner

Det finns 34 recensioner av 438 dagar : vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. In på skinnet.
  alice nilsson, 1 februari 2015

  Johan Persson & Martin Schibbye "438 dagar - Vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar"

  Utan återvändo kastas läsaren in i en mardröm av amöbainfektioner, brist på vatten och lusbett. Det kliar över hela kroppen. Året efter frigivningen släpptes den efterlängtade skildringen av journalisterna Persson och Schibbye.

  Under plåttak och presenningar formas en vänskap starkare än all världens diktatur. Ett minneskort gömt i en tvål visar inte bar... Läs hela recensionen

 2. En situation, en mardröm
  Jonny Bjerkman, 23 september 2014

  Riktigt läskig historia. Understundom känner man det som att väck mig nu, detta är inte sant. Kan detta hända? Men det har det. Långt, långt från det trygga och lagom rättvisa Sverige råkar två relativt unga män hamna i en våldsam situation med politiska förtecken där de får dra ett tungt lass för att några maktgalna människor ska få ut en varning till resten av journalistkåren världen över.

 3. Läsvärd!!
  Kith Fagerström, 14 juli 2014

  En "fängslande" bok, som man inte vill släppa, spännande och lättläst. Bra att läsa i hängmattan eller på stranden. Kan verkligen rekommenderas!!

 4. solidaritet och jämnlikhet
  fredrika johansson, 24 juni 2014

  En bok om egenvärdet av yttrandefrihet, solidaritet och om ett omänskligt samhällssystem som inte värdesätter människors värde, värdighet och rättigheter. Det mest facinerande är ju att pengarna som bekostade resan för dessa två ned till Afrika kom från ett Lenin stependie. Vilket bara belyser ironin i det hela.

 5. gryyyyym
  Hannah Margareta Kvarnlöf (Kil), 20 februari 2014

  En grymt intressant bok, lite svåra ord så man inte riktigt förstod men lätt bästa boken jag läst helt klart!

 6. allt annat än 5 stjärnor måste varaen feltryckning
  Linnéa Kero, 4 februari 2014

  En enda soppa av äventyr, starka personporträtt, poesi och inspiration. Med ironin som krydda smakar den för ljuvligt, och man vänder sista bladet med en vilja att förändra världen, en kamplust. Eftersom den tveklöst kan slurpas och förstås även av oss som är helt oinsatta i politik är allt annat än 5 stjärnor en feltryckning.

 7. Man undrar ;Vad hade de där och göra.Ett livsfarligt...
  salasso, 23 januari 2014

  Man undrar ;Vad hade de där och göra.Ett livsfarligt område med fientliga människor.Speciellt när det berör Västerlänningar.
  Låter som ett Kamikaze-uppdrag.Vem är igentligen intresserad av Afrika mer än Juornalisterna på TV1-2 på Sveriges Television.

 8. Då jag gav boken till mitt 16-åriga barnbarn kan jag...
  Dodo, 18 januari 2014

  Då jag gav boken till mitt 16-åriga barnbarn kan jag inte uttala mej. MEN jag köpte den av den anledningen att den verkade intressant och lärorik. Mitt barnbarn har satt betyget.

 9. Sträckläste boken! Man blir verkligen fast! Även om...
  A, 8 januari 2014

  Sträckläste boken! Man blir verkligen fast! Även om man inte är insatt i politiken och maktspelet så hänger man med och det är ingen risk att läsningen blir tråkig. Rekommenderas varmt till alla!

 10. En fantastisk, gripande bok som är synnerligen...
  Hedrzknyfln, 7 januari 2014

  En fantastisk, gripande bok som är synnerligen läsvärd. Deras skildring ger verkligen närvarokänsla p.g.a sin realism. Vardagsterrorn i fängelset blir mycket tydlig. Det är verkligen imponerande på vilket sätt de lyckades hålla sig flytande. All heder år dessa herrar och deras ursprungliga uppdrag.

 11. Mycket intressant och tankeväckande om korruption och...
  Ulrika Ganning, 5 januari 2014

  Mycket intressant och tankeväckande om korruption och maktbegär både i Sverige genom Lundin och genom makt och korruption utomlands. Och hur ska vanliga människor få reda på alla övergrepp som begås om inte undersökande journalistik finns?

 12. En fantastisk bok om egenvärdet av yttrandefrihet,...
  Karin Gustafsson, 3 januari 2014

  En fantastisk bok om egenvärdet av yttrandefrihet, solidaritet och om ett omänskligt samhällssystem som inte värdesätter människors värde, värdighet och rättigheter. Och om maktens undfallenhet för "den eviga tillväxten". Gastkramande, hjärtskärande och extremt engagerande!

 13. Bra och viktig bok! Om att göra det man tror på. Och...
  Elin Maria Forssell, 16 december 2013

  Bra och viktig bok! Om att göra det man tror på. Och att överleva.
  Det känns bra att veta att dom klarade sej därifrån med livet i behåll, för ibland kändes det tvivlande.
  Bra också att dom startade den här Kality-fonden!

 14. Väldigt bra reportagebok om Martin och Johans tid i...
  Kitty, 12 december 2013

  Väldigt bra reportagebok om Martin och Johans tid i Kality. Bra balans, inte för känslomässig men inte heller helt faktabaserad! Rekommenderas!

 15. Det var en present till min son och han tyckte att det...
  Ann-Sofi Juhlin Månsson, 3 december 2013

  Det var en present till min son och han tyckte att det var en mycket bra bok. Högsta betyg på denna bok.

 16. Välskrivet och ögonöppnande om diktatur, makt, bristen...
  Malin B, 25 november 2013

  Välskrivet och ögonöppnande om diktatur, makt, bristen på mänskliga rättigheter i delar av världen och samtidigt personligt skrivet och mycket insiktsfullt om människans psyke i pressade situationer. Fick mig att gråta men stundtals också att le. Läs den!

 17. Bra beskrivning av ett land som är en diktatur. Deras...
  Birgit Ann-Marie Nyberg, 21 november 2013

  Bra beskrivning av ett land som är en diktatur. Deras tillfångatagande och inspelningen av den. Beskrivningen i fängelset samt att det verkade inte som UD hade varit innanför detta fängelse och inte hade någon uppfattning om hur det var där samt deras felbedömning att de skulle släppas inom 14 dagar. Jag tycker att det var ett under att de överlevde. Kan verkligen rekommendera boken till andra som är intresserade av vad som händer i världen.

 18. Allt som inte kommit fram i TV m m fanns med och många...
  Clas Ivan Östberg (Sollentuna), 20 november 2013

  Allt som inte kommit fram i TV m m fanns med och många frågetecken rätades därmed ut. Flytande språk. Lättläst.

 19. Köpte den till min son i present. Han säger att den är...
  Lena Norman, 6 november 2013

  Köpte den till min son i present. Han säger att den är intressant. Han har följt grabbarnas öde i media.

 20. Det är den bok som har fängslat mig mest någonsin....
  Ulf (Sollentuna), 31 oktober 2013

  Det är den bok som har fängslat mig mest någonsin. Författarnas skildring av verkligheten från en diktatur är genuin rakt igenom enastående. Boken kan läsas flera gånger beröringen av deras öden bleknar inte, läsaren känner sig närvarande i alla dess grymheter och den varma vänskapen med de drabbade.
  Jag rekommenderar boken med det varmaste.

 21. Boken belyser genom författarnas egna upplevelser hur...
  spaceylisie, 31 oktober 2013

  Boken belyser genom författarnas egna upplevelser hur otroligt omedvetna gemene man är om vad som pågår inte bara i Ogadenområdet, men också över lag. Sedan tror jag att det har funnits en enorm nyfikenhet bland de människor som följt media när det gäller just denna situation, så bara därför kan den vara otroligt läsvärd.

  Upplägget, hur berättarrösterna varierar mellan Johan och Martins perspektiv, skapar känslan av närhet i berättelsen. Att författarna dessutom inte räds att berätta... Läs hela recensionen

 22. Borde vara obligatorisk läsning för alla människor!...
  Cecilia Eriksson, 30 oktober 2013

  Borde vara obligatorisk läsning för alla människor! Gripande om jakten på sanning och rättvisa för utsatta människor av två beundransvärda personer.

 23. Har följt dessa två herrar sedan denna historia...
  Linda , 28 oktober 2013

  Har följt dessa två herrar sedan denna historia började och är imponerad av hur dom kan åtge sin historia i denna bok. Trots allvaret så är den lättläst. En bok som vems som kan ta till sig. Faktauppgifterna smygs in. Mycket svår att lägga ifrån sig.

 24. En engagerande och allmänbildande beskrivning av ett...
  Lotta Berg Eklundh, 25 oktober 2013

  En engagerande och allmänbildande beskrivning av ett drama som kan drabba dem som kämpar för det fria ordet, att världen ska få ta del av vad som händer.

 25. Längtar efter att läsa boken...vill hela tiden veta...
  Jenny Cusaado, 25 oktober 2013

  Längtar efter att läsa boken...vill hela tiden veta mer och mer.
  Fängslande och naturligt skriven utan att vara överdriven.
  Faktarik.

 26. Den finns kvar i minnet länge. Fantastisk går inte att...
  Jana, 24 oktober 2013

  Den finns kvar i minnet länge. Fantastisk går inte att släppa. Jag fick en ny syn på journalistik! Läs den!

 27. Våra svenska vardagshjältars historia, berättad så...
  Ulla Lundberg, 23 oktober 2013

  Våra svenska vardagshjältars historia, berättad så gripande och upprörande, men dessutom med en härlig humor som fick mig att le flera gånger under berättelsens gång. Dessa två modiga sanningssökare är värda all respekt, beundran, och uppmuntran till att fortsätta det arbete de är bäst på!

 28. 438 dagar har främst två behållningar: skildringen av...
  Marie , 23 oktober 2013

  438 dagar har främst två behållningar: skildringen av vad som verkligen pågår politiskt i en region som upplevs som bortglömd och skildringen av de känslor och tankar som Johan och Martin kämpar mot och med varje minut. Ofta känns det i läsningen som att jag själv är där, på plats bredvid skenavrättningarna och i kön till maten på fängelset. Johans och Martins skilda litterära språk bidrar till att detta verkligen är deras berättelse av vad som faktiskt skedde och visar även att de är väldig... Läs hela recensionen

 29. Lättläst, mycket spännande, borde vara obligatorisk...
  Jan-Erik Romson, 17 oktober 2013

  Lättläst, mycket spännande, borde vara obligatorisk läsning i ämnet Samhällslunskap på gymnasiet, hoppas Bildt läser den och reflekterar över sitt suspekta engagemang i Lundin Oil!!

 30. En skrämmande bok av två fantastiska journalister....
  Kerstin Dahlström, 7 oktober 2013

  En skrämmande bok av två fantastiska journalister. Mycket information om hur den fattiga befolkningen behandlas. Jag rekommenderar alla läser den..

 31. En spännande och mycket intressant bok. En bok som jag...
  Bettan, 1 oktober 2013

  En spännande och mycket intressant bok. En bok som jag nästan sträckläste, över en helg. Hoppas det görs en film av boken.

 32. Helt uppslukande läsning! Det är alltid starkt med...
  Teddy, 28 september 2013

  Helt uppslukande läsning! Det är alltid starkt med berättelser som handlar om verkliga händelser. Denna är också snyggt paketerad av proffsiga pennor!

 33. Mycket bra bok som påvisar hur västvärden hanterar sin...
  Fia, 27 september 2013

  Mycket bra bok som påvisar hur västvärden hanterar sin politik och tassande för odemokratiska regeringar. Allt för att inte trampa stora företag på tårna...och detta pågår fortfarande. Folk mördas och vi gör inget....Tack Johan o Martin för er berättelse!!!

 34. Intressant beskrivning av hur frilans faktiskt jobbar...
  bjes, 27 september 2013

  Intressant beskrivning av hur frilans faktiskt jobbar och vad de är beredda att utsätta sig för i jakten efter en riktigt bra story...

Visa alla 34 recensioner

Fler böcker av författarna

Recensioner i media

»Schibbyes och Perssons bok är rent enastående.« Olle Svenning i Aftonbladet

»Ett rappt och extremt välskrivet reportage, oavbrutet spännande.« Anders Mildner i Svenska Dagbladet

»En riktig bladvändare.« Torgny Nordin i Göteborgs-Posten

»Allt annat än att 438 dagar blir en svensk reportageklassiker är otänkbart. [...] Rebeller, biljakter och vänskap i fängelsemiljö ger hopp om en ovanligt stor läsekrets.« Karin Olsson i Expressen