Björnen kommer! : om ryssrädsla, mönsterseende och militära misstag (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
360
Utgivningsdatum
2017-10-25
Upplaga
1
Förlag
Offside Press
Medarbetare
Regnell, Tobias (red.) / Carström, Jenni (form)
Dimensioner
232 x 157 x 30 mm
Vikt
710 g
SAB
Kma
ISBN
9789185279517

Björnen kommer! : om ryssrädsla, mönsterseende och militära misstag

(23 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-10-25
152
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  149
Visa alla 1 format & utgåvor
En överstelöjtnant larmar om en ubåt nära centrala Stockholm. Arlandas flygledarsystem drabbas av datorkrångel. Militärer på Gotland rapporterar om ryskskyltade bilar. Trots att varje enskild händelse har en högst naturlig förklaring larmar medierna om »hybridkrig« och »ryska kränkningar«. Företrädare för »pansartriangeln« den tätt sammanflätade alliansen mellan Försvarsmakten, vapenindustrin och opinionsbranschen spär på oron med nya vinklade påståenden.

Resultatet: tiotals miljarder kronor satsas nu på att rusta upp det svenska försvaret utifrån falska premisser. Samtidigt mörkas misslyckanden, och verkliga säkerhetsproblem negligeras.

Med hjälp av tidigare hemligstämplat material och helt nya fakta från högt uppsatta källor inom bland annat Försvarsmakten, säkerhetspolisen och Sveriges politiska ledning reder Mattias Göransson i Björnen kommer! ut vad ryssarna gjort mot oss förr och nu men framför allt vad de bevisligen inte har gjort och gör. Författarens jakt på sanningen leder till en lika skrämmande som tragikomisk resa bland spökraketer, pruttande sillar och periskopsjuka marinofficerare.

Björnen kommer! lyfter också fram den psykologiska forskning som förklarar varför uppskrämda människor har så svårt för att tänka klart, och varför just militären utgör den perfekta miljön för hjärnspöken och snedtänkta slutsatser. Som läsare får du verktyg för att skilja relevant information från propaganda och rena bedrägerier.

Författaren Mattias Göransson är chefredaktör för magasinet Filter och har belönats med bland annat Stora journalistpriset och Sveriges tidskrifters Stora pris.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Björnen kommer! : om ryssrädsla, mönsterseende och militära misstag
 2. +
 3. Honungsfällan : historien om Swedbank, Ryssland och världens största penningtvättskandal

De som köpt den här boken har ofta också köpt Honungsfällan : historien om Swedbank, Ryssland... av Lars Berge, Axel Gordh Humlesjö (inbunden).

Köp båda 2 för 371 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Björnen kommer! : om ryssrädsla, mönsterseende och militära misstag. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Björnen kommer
  Marie Louise Bratt, 12 februari 2018

  Mycket intressant bok om den rädsla som svenskar (och många andra) tycks känna för Ryssland. Jovisst, det har varit problem med Ryssland, även krig, genom historien. Men vi är inte rädda för Danmark, och (konstigt nog) inte för USA.

 2. Konfimeringsbias
  LarsE, 22 december 2017

  En lättläst bok som använder en blandning psykologiska studier, detaljer och andra författare för att åstadkomma en trovärdighet. Den röda tråden är rysskräck, där U137, Wennerström och Bergling blir misstag begångna av enskilda.
  Boken är en bra studie hur man bedriver åsiktspåverkan inför framtida incidenter utan att behöva slokhatt och solglasögon.
  Jag rekommenderar att läsa denna bok med Tage Danielssons monolog om Harrisburg i bakhuvudet.

 3. Tänker utanför ramarna
  L Karlsson, 15 december 2017

  Det är alltid trevligt med människor som kan och ffa vågar tänka lite fritt, utanför de "normala åsikterna"!
  Detta gäller lika mycket för MG själv, som för hans bortgångne kollega Hannes Råstam - mannen som låg bakom att avslöja "Cirkus Qvick".

 4. Kunskapsbildare
  Mirsada Grebo, 8 december 2017

  Spännande, humoristisk, småironisk och framför allt en mkt väl skriven bok; en riktig ögonöppnare på frågor som var så svårt att få svar på: varför är man rädd för ryssar i Sverige? Samtidigt, boken är en tidsskildring och tänkesättskildring som är viktigt att känna till. Hela boken är, kanske,framförallt en super hyllning för kritisk tänkande och seriost skrivning om viktiga samhällets temor.gyllar den och rekommenderar starkt:)

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Mattias Göransson