Den europeiska komedien (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
95
Utgivningsdatum
2024-03-27
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Augusti
Medarbetare
Lönegård, Petter (form)
Dimensioner
221 x 287 x 14 mm
Vikt
684 g
SAB
K
ISBN
9789185301416

Den europeiska komedien

Inbunden,  Svenska, 2024-03-27
239
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det dryga halvseklet mellan 1870 och 1920 var en guldålder för så kallade antropomorfiska kartor dvs. att personifiera mänskliga karaktärer på exempelvis djur, länder eller andra ting vilka regelbundet publicera des i dagspressen. I humoristiska och sarkastiska bilder, ofta fascinerande detaljrika konstverk, skildrades dagspolitiken på den europeiska kontinenten.

Detta var nationalkaraktärens förlovade tid ingen kom undan, varken den egna nationen eller någon annan. Och en fransk karta kunde lätt plockas upp av den brittiska pressen och ritas om på lämpligt vis.

Länder som för tillfället befann sig i de politiska händelsernas centrum, i denna tid av storkonflikter, skildrades med dråpliga och komiska drag. Men när Ryssland gestaltades som en vredgad björn fick andra länder lika Sverige, som vid denna tid saknade huvudroll i den europeiska teatern nöja sig med att ta formen av en tuggad morot eller slumrande gamling.

Fenomenet började blomstra i och med 1800-talets förbättrade tryck metoder. Höjdpunkterna inträffade kring 1860/70 då Rysslands och Tysklands makt växte, och under första världskriget då bilderna kunde ändra skepnad från vecka till vecka. Men efter kriget försvann entusiasmen politik var inte längre roligt och redan före andra världskriget hade företeelsen så gott som dött ut.

I Den europeiska komedien har Petter Lönegård, grafisk formgivare, och historikern Mårten Ericson, samlat ett femtiotal av dessa vackert illustrerade kartor där texter och utsnitt vägleder läsaren bland de intrikata anspelningarna.

Denna unika bok görs som vackert halvklotband i fyrfärgstryck.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den europeiska komedien
  2. +
  3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mårten Ericson

  • Gawain och den gröne riddaren

    Mårten Ericson

    Denna fantastiska engelska riddarsaga från sent 1300-tal tar sin början vid juletid i kung Arthurs hov. Med folk och fränder, Guinevere, Ingraine, Ywain och andra välkända namn, samlade kring de uppdukade borden vill den unge konungen höra en berä...