Det svenska miraklet i repris? (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
165
Utgivningsdatum
2006-06-01
Upplaga
1
Förlag
SNS Förlag
Medarbetare
Braunerhjelm, Pontus (medf.), Jakobsson, Ulf (medf.)
Illustrationer
diagr., tab.
Dimensioner
220 x 140 x 13 mm
Vikt
280 g
SAB
Qa
ISBN
9789185355518
Det svenska miraklet i repris? (häftad)

Det svenska miraklet i repris?

om den tredje industriella revolutionen, globaliseringen och tillväxten

Häftad Svenska, 2006-06-01
229
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Från 1870-talet och framåt uppvisade Sverige inget mindre än ett ekonomiskt mirakel, vilket grundades i en radikal industriell omvandling och entreprenörskapsledd tillväxt understödd av stora investeringar i främst utbildning och infrastruktur. Dessutom har ett antal internationellt sett mycket framgångsrika industriella kluster etablerats i vårt land.
Världsekonomin är nu inne i en period av omvälvande strukturella förändringar. Den tekniska utvecklingen, och främst spridningen av informations- och kommunikationsteknologin (IKT), innebär att inte bara kapital och teknologi utan även arbetskraft blir alltmer rörliga.
I denna bok studeras hur Sverige påverkas av det pågående teknikskiftet och globaliseringen och vilken ekonomisk-politisk beredskap som finns för att möta den nya situationen. Boken avslutas med konkreta ekonomisk-politiska rekommendationer för att främja kunskapsintensiv och tillväxtbefrämjande produktion i Sverige i en alltmer globaliserad omvärld.
Thomas Andersson är rektor vid Högskolan i Jönköping och professor i industriell organisation och internationell ekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.
Pontus Braunerhjelm innehar Leif Lundblads professur i internationell affärsverksamhet vid KTH i Stockholm och är också forskningsledare vid Forum för småföretagsforskning.
Ulf Jakobsson är adjungerad professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping och har tidigare varit chef för Industriens Utredningsinstitut.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det svenska miraklet i repris?
  2. +
  3. Produktivitetens nya geografi : tillväxt och produktivitet i svenska regioner med fokus på Skåne

De som köpt den här boken har ofta också köpt Produktivitetens nya geografi : tillväxt och pr... av Pernilla Johansson (inbunden).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

Övrig information

Mellan 1870 och 1970 uppvisade Sverige inget mindre än ett ekonomiskt mirakel med en imponerande tillväxt och välståndsutveckling. Denna dynamiska omvandling av det svenska samhället understöddes av betydande satsningar på utbildning och infrastruktur samt andra institutionella förändringar som främjade risktagande, entreprenörskap och innovationer. Många av dagens svenska storföretag bygger på radikala innovationer från den tidpunkten och kring dessa företag har ett antal internationellt sett mycket framgångsrika industriella kluster växt fram.

Frågan är vilken roll Sverige kan förväntas få i den pågående globala omstruktureringen? Det finns en risk, menar författarna, att vi för en ekonomisk politik som på sikt försvårar förnyelse och dynamik, vilket i sin tur leder till en svagare tillväxt och välståndutveckling. Men om den ekonomiska politiken tar sin utgångspunkt i de möjligheter som ny teknik och globalisering skapar och där förnyelsekrafterna kommer till sin rätt, skapas också förutsättningar för en långsiktigt hög tillväxt.

Boken avslutas med konkreta ekonomisk-politiska rekommendationer.

Thomas Andersson är rektor vid Högskolan i Jönköping och professor i industriell organisation och internationell ekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Pontus Braunerhjelm innehar Leif Lundblads professur i internationell affärsverksamhet
vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och är också forskningsledare vid Forum för småföretagsforskning (FSF).

Ulf Jakobsson är adjungerad professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping och har tidigare varit chef för Industriens Utredningsinstitut (IUI).