Tillväxt i otakt (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Konjunkturrådsrapport
Antal sidor
141
Utgivningsdatum
2007-01-01
Förlag
SNS Förlag
Medarbetare
Lundgren, Stefan (red.)
Dimensioner
140 x 220 x 13 mm
Vikt
160 g
SAB
Qadu
ISBN
9789185355907
Tillväxt i otakt (häftad)

Tillväxt i otakt

Häftad,  Svenska, 2007-01-01
289

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Den svenska produktivitetsutvecklingen har under senare år varit stark både historiskt och internationellt sett. Men den är ojämnt fördelad, konstaterar 2007 års rapport från SNS Konjunkturråd. Tillverkningsindustrins produktivitetstillväxt var den fjärde högsta bland OECD-länderna under åren 19952003. Utvecklingen inom den konkurrensutsatta tjänstesektorn har däremot inte imponerat utan där hamnade Sverige först på artonde plats.

Tjänstesektorn som idag står för sju av tio jobb kommer att utgöra en större andel av den totala ekonomin i framtiden med allt större andel av jobben. Den svaga utvecklingen i tjänstesektorn kan därför försämra den svenska ekonomins tillväxtförmåga på sikt med lägre vinster och sämre reallöner än omvärlden som följd.

Rapporten analyserar produktivitetsutvecklingen för Sverige som helhet, i enskilda branscher och på företagsnivå och tar särskilt upp följande frågor. Vilken påverkan har IT haft? Vilken roll har avreglering och konkurrens spelat? Har den höga produktivitetstillväxten hindrat nya arbetstillfällen från att skapas?

SNS Konjunkturråd 2007 består av Stefan Lundgren, docent i nationalekonomi, vd för SNS och ordförande i Konjunkturrådet. Harald Edquist, ekonomie doktor i ekonomisk historia och forskningsledare på SNS. Arvid Wallgren, filosofie licentiat i nationalekonomi och forskningsledare på SNS.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tillväxt i otakt
 2. +
 3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 489 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Vägar till full sysselsättning : konjunkturrådets rapport 2008

  Lars Behrenz, Harald Edquist, Lennart Flood

  Full sysselsättning och en låg arbetslöshet har alltid varit viktiga mål för den ekonomiska politiken. 2008 års Konjunkturråd diskuterar vägar till full sysselsättning med utgångspunkt i de ekonomisk-politiska åtgärder som regeringen presenterat d...

 • Miljö, arbete och kapital : konjunkturrådets rapport 2011

  Anders Vredin, Runar Brännlund, Lars Ljungqvist, Per Strömberg, Arvid Wallgren

  SNS Konjunkturråd 2011 lyfter blicken från den ekonomiska politikens fokus på krisbekämpning och analyserar den svenska ekonomins mer långsiktiga, strukturella utmaningar. Trots att svensk ekonomi vintern 20102011 är i anmärkningsvärt god konditio...

Övrig information

Det övergripande temat för SNS konjunkturrådsrapport 2007 är den svenska ekonomins underliggande förmåga till uthållig ekonomisk tillväxt. Den svenska produktivitetsutvecklingen har under senare år varit stark både historiskt och internationellt sett, och frågan är vad som kan förklara detta.

Rapporten analyserar vilken roll näringslivets branschsammansättning spelar, liksom vad den framväxande tjänstesektorn betyder. Betydelsen av konkurrenspolitik och avregleringar tas också upp samt sambanden mellan produktivitet, sysselsättning och löner. En central fråga är om de senaste årens snabba produktivitetsökning är ett tillfälligt fenomen eller om svensk ekonomi nått en högre långsiktig produktivitetstillväxt.

Författare är Stefan Lundgren, vd på SNS och docent i nationalekonomi, Harald Edquist, forskningsledare på SNS och ekonomie doktor i ekonomisk historia samt Arvid Wallgren, forskningssamordnare på SNS med fil. licentiatexamen i nationalekonomi från Handelshögskolan i Stockholm.