Kulturarvet och komforten : inomhusklimatet och förvaltningen av kulturhist (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
300
Utgivningsdatum
2015-06-24
Upplaga
1
Förlag
Krilon Förlag
Dimensioner
226 x 150 x 24 mm
Vikt
756 g
SAB
Kt,Ppbcb
ISBN
9789185421244

Kulturarvet och komforten : inomhusklimatet och förvaltningen av kulturhist

Inbunden,  Svenska, 2015-06-24
269
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Med stigande energipriser och medvetenhet om energianvändningens påverkan på klimatet behöver institutioner som förvaltar kulturhistoriskt värdefulla byggnader och samlingar tänka strategiskt om inomhusklimat. Trots att frågan om inomhusklimat sedan slutet av 1800-talet har varit central för trivsel, hälsa och bevarande av kulturhistoriskt värdefulla hus och föremålssamlingar har dessa mål varit svåra att förena.
Hur har beslut fattats om vilken teknik som ska användas? Hur har maktförhållandena sett ut mellan de aktörer som byggt, förvaltat och brukat byggnaderna? Och hur har besluten påverkat byggnaderna och samlingarna? Genom att förstå inomhusklimat och komfort som ett samspel mellan människor och materiella resurser bidrar boken med viktiga kunskaper om vår syn på och tillämpning av värme- och ventilationsteknik i kulturhistoriska miljöer. Boken bygger på omfattande undersökningar av bevarat arkivmaterial som behandlar kyrkor, museer, arkiv och bibliotek. Den är relevant för arkitekter, fastighetsförvaltare, ingenjörer, konservatorer, antikvarier, forskare och studenter som är intresserade av drift och vård av äldre byggnader.
Mattias Legnér är docent i historia och professor i kulturvård vid Uppsala universitet. Han har publicerat ett antal vetenskapliga artiklar och konferensbidrag om både historiska och sentida försök att styra inomhusklimatet i kyrkor och museala byggnader.
Mia Geijer är fil dr i arkitekturhistoria och bebyggelseantikvarie. Hon har ägnat sin forskning åt teman som rör det byggda kulturarvets bruk och förvaltning.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »