Hälsosam motion lindrar nedstämdhet.
Språk
Svenska
Antal sidor
284
Utgivningsdatum
2005-01-01
Förlag
SISU
Dimensioner
240 x 17 x 16 mm
Vikt
580 g
ISBN
9789185433025
Hälsosam motion lindrar nedstämdhet.

Hälsosam motion lindrar nedstämdhet.

(1 röst)
Svenska, 2005-01-01
182
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Så mycket som varannan kvinna och vad fjärde man riskerar att någon gång i livet drabbas av nedstämdhet och depression. Regelbunden motion kan ha en direkt lindrande effekt vid dessa tillstånd. När samtidigt bortemot 40 % av den svenska befolkningen anger att de är helt fysiskt inaktiva kan vi snabbt konstatera att vi här har en framgångsfaktor för förbättrad folkhälsa.

Bokens första del ger bakgrundskunskaper

Boken är indelad i två separata men sammanhängande delar. Den första delen beskriver området nedstämdhet och depression för att skapa en förståelse av orsaker, där vissa går att påverka och andra inte. Du som läsare får en gedigen kunskap kring det område som väntas bli vårt samhälles näst vanligaste sjukdomsorsak och som därmed kommer att påverka många både i yrkeslivet som privatlivet. Som medmänniska likväl för dig som är yrkesverksam med friskvårds- eller hälsofokus. Området depression beskrivs i bokensförsta del med korrekta medicinska termer, med tydliga och enkla förklaringar som gör ämnet lätt att förstå. Här får du också viktig information kring stress och utbrändhet.

Bokens andra del fokuserar på fysisk aktivitet

I andra delen beskrivs motionens effekter. Varför fysisk aktivitet har en positiv effekt på vår mentala hälsa och hur vi kan använda oss av motion i förebyggande syfte. Här beskrivs motivationsteorier som ger en förståelse för människors olika val och hur man på olika sätt motiveras av olika saker. Inte minst är detta viktigt då motion skrivs ut på recept (FaR) då den största utmaningen handlar om att patienten att motiveras att genomföra det föreskrivna. Boken avslutas med ett kapitel med praktiska motionsråd, med konkreta tips som kan bidra till att fler inser att motion är något som alla kan ägna sig åt.

Användbara självtester

Som praktiskt redskap innehåller boken också några enklare tester, såsom bedömning av en individs självkänsla samt kontrollokus och en riskbedömning för "utbrändhet".

Ur innehållet:

Hälsa - en livsviktig kvalitet
Hur depression uppkommer
Utbrändhet och utmattningsdepression
Förebyggande arbete och behandling
Effekter av fysisk aktivitet
Motion i förebyggande syfte och rehabilitering
Motivation och motiverat motionsbeteende
Praktiska motionsråd
En bok för dig som:
är intresserad av motion och fysisk aktivitet
är intresserad av mental ohälsa och affektiva sjukdomar
studerar vid högskola och universitet med hälsoinriktade ämnen
arbetar med friskvård på företag
arbetar inom vården
har vän/anhörig som drabbats av nedstämdhet och depression
själv drabbats av nedstämdhet och depression

Om författarna:

Peter Hassmén är professor i psykologi vid Stockholms universitet och var tidigare professor i idrott vid Örebro universitet. Under 2004-05 var han tjänstledig för att forska och undervisa vid Queensland University of Technology i Australien. Forskningen har en beteendevetenskaplig grund med en tvärvetenskaplig ansats där såväl fysisk aktivitet för mental hälsa som prestationspsykologiska frågeställningar inom elitidrotten är av intresse.

Nathalie Hassmén är docent i psykologi vid Stockholms universitet. Forskningen har inriktat sig på genus och idrott och bedrivits både vid Örebro universitet (som lektor i idrott) och Stockholms universitet (som lektor i vetenskaplig metod och psykometri). På senare år har framför allt personlighets- och socialpsykologiska frågeställningar upptagit forskningstiden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hälsosam motion lindrar nedstämdhet.
  2. +
  3. Afghanerna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Afghanerna av Åsne Seierstad (inbunden).

Köp båda 2 för 401 kr

Kundrecensioner

Fler böcker av Peter Hassmén