Platser för en bättre värld : Auschwitz, Ruhr och röda stugor (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2009-05-27
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
Medarbetare
Aronsson, Peter (red.)
Dimensioner
227 x 150 x 18 mm
Vikt
420 g
SAB
Kt,Eabk
ISBN
9789185509133
Platser för en bättre värld : Auschwitz, Ruhr och röda stugor (inbunden)

Platser för en bättre värld : Auschwitz, Ruhr och röda stugor

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2009-05-27
229
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Läs ett provkapitel här>>

Människor har sedan antiken närt förhoppningar om att det ska gå att lära av det förflutna, att en bättre människa och framtid ska kunna byggas på historiska lärdomar. De platser som påminner och konkret visar på den förflutna verkligheten skapar en länk mellan dåtid och nu, och bjuder till handlande för en ljusare framtid.

I Platser för en bättre värld visar fyra forskare på hur denna kraft i förbindelsen mellan materiellt, platsanknutet kulturarv och historiska berättelser lever starkt idag. Stater, regioner och skolor hyser förhoppningar av skilda slag. Skolbarn i hela västvärlden reser till Auschwitz för att lära sig att ondskan inte får upprepas - men lär de sig mer om vuxenblivandets villkor? Hembygdsföreningarna blickar nostalgiskt bakåt mot en enklare och mer genuin dåtid, men slåss också för "småfolkets" och glesbygdens värden för framtiden. Allt större delar av industrisamhället förvandlas i rask takt till ruiner, men kanske kan det omvandlas till stolthet och en resurs för en ny framtid? Detta och många fler perspektiv på värdeskapande historiebruk finns med i denna bok.

Projektledaren Peter Aronsson är professor i kulturarv och historiebruk vid Tema Q vid Linköpings universitet. Övriga medverkande är Anna Eskilsson, Linköpings universitet, Kyrre Kverndokk, Universitetet i Oslo, och Cecilia Trenter, Växjö universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Platser för en bättre värld : Auschwitz, Ruhr och röda stugor
  2. +
  3. Teknik som kunskapsinnehåll i svensk skola 1842-2010

De som köpt den här boken har ofta också köpt Teknik som kunskapsinnehåll i svensk skola 1842... av Jonas Hallström, Magnus Hultén, Daniel Lövheim, Cecilia Axell (häftad).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »