Omodernt : människor och tankar i förmodern tid (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
320
Utgivningsdatum
2009-05-20
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
Dimensioner
227 x 153 x 25 mm
Vikt
720 g
SAB
Be
ISBN
9789185509188
Omodernt : människor och tankar i förmodern tid (inbunden)

Omodernt : människor och tankar i förmodern tid

Inbunden Svenska, 2009-05-20
260
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Läs ett provkapitel här>>

Kan vi idag ha något att lära av de klassiska, medeltida och tidigmoderna kulturerna? Många skulle svara ja på den frågan, men det finns också de som skulle beskriva det förmoderna som irrationellt, traditionsbundet, kollektivistiskt och framför allt otidsenligt. Men att behålla kontakten med det förmoderna behöver inte betyda att man bekräftar ett "arv" från det förflutna eller erkänner samband och ägnar sig åt återbruk av äldre tiders idéer. Bättre är att omvandla, utveckla eller avveckla tidigare tankar eller kritik kring sociala och estetiska mönster.

I antologin Omodernt - Människor och tankar i förmodern tid medverkar elva forskare som representerar en rad humanistiska discipliner. Deras texter berättar på mångfacetterade sätt om idéer och föreställningar, språk och texter från antiken till 1600-talet som är relevanta än idag. De argumenterar för vikten av kunskap om de perioder som ligger före vår moderna tid och ger konkreta exempel på forskning i den andan. Det viktiga är att uppmuntra kommunikationen över seklen, viljan att vidga sina egna associationer kring mänskligt handlande, att fördjupa sina insikter om hur människor i historien försökt att hantera sin existentiella och samhälleliga situation. Genom sådana perspektivbyten kan vi i bästa fall få klargörande idéer även om vår egen tid.

Mohammad Fazlhashemi är professor i idéhistoria vid Umeå universitet och Eva Österberg, professor i historia vid Lunds universitet. Övriga medverande är: Marcia Sá Cavalcante Schuback, docent i filosofi och lektor vid Södertörns högskola, Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, Eva-Carin Gerö, professor i antik grekiska vid Stockholms universitet, Bo Lindberg, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet, Janken Myrdal, professor i agrarhistoria vid Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala, Anders Piltz, professor emeritus i latin vid Lunds universitet, Catharina Raudvere, professor i religionshistoria vid Köpenhamns universitet, Eva Rystedt, professor i antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet, Henrik Williams, professor i nordiska språk vid Uppsala universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Omodernt : människor och tankar i förmodern tid
  2. +
  3. I krig & fred : berättelser om försvaret i Västmanland

De som köpt den här boken har ofta också köpt I krig & fred : berättelser om försvaret i Väst... av Carl-Magnus Gagge, Ann Österberg (häftad).

Köp båda 2 för 530 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna