Lugnet : ett storstadsminne (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
167
Utgivningsdatum
2015-11-25
Upplaga
1
Förlag
Balkong Förlag
Medarbetare
Linder, Nicole (red.) / Hjorth, Michel (form) / Skoglund, Per (foto)
Dimensioner
232 x 218 x 19 mm
Vikt
793 g
ISBN
9789185581696

Lugnet : ett storstadsminne

(9 röster)  |   Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2015-11-25
289
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Lugnet. Under 60 år växte en kåkstad upp på den plats som idag är en del av Hammarby Sjöstad. I Lugnet frodades skuttar och skrotnissar, bilmekar och verkstäder i en udda mix av högklassigt hantverk, flitighet och skumrask. Lugnet blev en fristad och ett provisorium, byggt på gammal sjöbotten där ingen permanent bebyggelse var tillåten. Där hamnade verkstadsfirmor som tvingades flytta från innerstaden, där startades företag i liten skala. Hyrorna var låga och påhittigheten stor. Korrugerad plåt, lecablock och trä härskade i de Vilda västern-liknande kvarteren. Lugnets vildvuxna skönhet var en stilstudie i återbruk och fantasi som inspirerar även idag. Fotografen Per Skoglund och skribenten Petter Eklund gav sig vid mitten av 1990-talet ut bland skjul och byggfuttar, dokumenterade arkitekturen och pratade med trotjänare och lugnetbor medan rivningen av området drog igång. Boken Lugnet här går plåtvågor utkom första gången 1997. Detta är en nyutgåva med många hittills opublicerade bilder samt nya textavsnitt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Lugnet : ett storstadsminne
 2. +
 3. Sex i en ask : tre lekar som ändrar allt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sex i en ask : tre lekar som ändrar allt av Kristoffer Lindh, Marika Smith (Övrigt).

Köp båda 2 för 638 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Lugnet : ett storstadsminne. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En levande skildring av ett döende område
  Kim Ruth, 17 september 2020

  Boken är en skönhet, den är skriven på ett sätt som berör läsaren och fick mig att känna känslan av att vara och befinna mig i området Lugnet.
  Lugnet - denna förlorade värld som illustreras med bilder och text som fångar, trollbinder och förmedlar vad som fanns här - på ett sätt och med ord som fick mig att sakna området något otroligt mycket utan att någonsin ha varit där.
  Jag undrar om det nybyggda området i dess plats någonsin kan ens närma sig den medmänsklighet, laglöshet och c... Läs hela recensionen

 2. Lugnet, en vandring i nostalgins tecken
  Stefan Åberg, 6 april 2016

  Det är inte utan att nostalgins vågor går höga när man tränger in i denna underbara skildring av Lugnet.
  De som tjänade sitt levebröd där var tusenkonstnärer i en spännande, småskalig och omväxlande miljö. I dag kanske dom skulle kallas för udda individer, men det är väl vad vi alla vill vara. Dussinvaror tycker jag är det som präglar Hammarby sjöstads ofria invånare i en själlös tillvaro.

 3. Lugnet: Ett storstadsminne

  Mycket intressant bok med vackra foton och spännande berättelser från en svunnen tid. Eftersom jag själv bor i Hammarby Sjöstad kan jag inte säga att det var bättre förr även om författarna tycker det var sorgligt att Lugnet försvann. Jag tackar för inblicken som blir en del av historien om min nya hembygd.

 4. Läsvärt om det som var...
  UffeG, 4 januari 2016

  Frågan är om det inte är mer "misär" i Hammarby sjöstad än det var i Lugnet? Raka vinklar och plats för den "kärnan" som utgör en verklig stad, inte en stadsplanerares våta dröm. Läs och dröm!

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Petter Eklund