Den förryskade svenskens bekännelser (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
347
Utgivningsdatum
2023-09-29
Upplaga
1
Förlag
Efron & Dotter
Dimensioner
227 x 168 x 22 mm
Vikt
792 g
SAB
Lz Dixelius, Malcolm
ISBN
9789185653959

Den förryskade svenskens bekännelser

(8 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-09-29
382
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Varför förstår inte jag som erfaren Moskva-korrespondent att Sovjetunionen ska kollapsa? När man i efterhand kan se att det är en oundviklig följd av ett hopplöst experiment. Och varför kommer Rysslands annektering av Krim som en överraskning? Och sen invasionen av Ukraina? När Vladimir Putin ägnat sig åt imperiedrömmar och vapenskrammel i två decennier. Är det helt enkelt för att min blick blivit alltför rysk, alltför förlåtande inför det som pågår i landet?" I "Den förryskade svenskens bekännelser" rannsakar Rysslandskännaren Malcolm Dixelius sig själv och sina brokiga upplevelser av mer än femtio års umgänge med Ryssland. Från nära tio år som ständigt påpassad korrespondent i det sönderfallande Sovjetunionen till en lyckosam period som dokumentärfilmare, författare, översättare, föreläsare, polarfarare, sportreporter, reseledare och till och med producent av modern dans - i Jeltsins och Putins Ryssland. Sen 2014 har författaren haft sin huvudsakliga verksamhet förlagd till Ukraina och dess grannländer i projektet Baltic to Black Sea Documentary Network. Han har på nära håll sett hur Ryssland och Ukraina avlägsnar sig från varandra. Chocken vid den ryska invasionen 2022 blir ändå överväldigande. Dixelius tvingas än en gång rannsaka sig själv som iakttagare. Att vara den förryskade svensken och samtidigt ha sitt hjärta i Ukraina blir som en känslomässig spagat. Han kan inte låta bli att känna ett eget ansvar. "Den förryskade svenskens bekännelser" är en högst personlig berättelse om ett helt yrkesliv i nära kontakt med vårt östra grannland, först stormakten Sovjetunionen och sedan det alltmer slutna och repressiva Ryssland. Författaren ställs till sist inför frågan vad hans egen självbild är i ljuset av Rysslands anfallskrig. Går det att försvara ukrainarnas rätt att bygga sin framtid i ett land fritt från Moskvas överförmynderi och samtidigt nära ett hopp om en bättre framtid för Ryssland?
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den förryskade svenskens bekännelser
 2. +
 3. Från terrorns frontlinjer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från terrorns frontlinjer av Magnus Ranstorp (inbunden).

Köp båda 2 för 631 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Den förryskade svenskens bekännelser. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Expert författare
  Kurt V Olsson, 27 november 2023

  I ordets rätta mening är Dixelius en författare som har stor egen och bred erfarenhet, i denna så vviktiga fråga för världs-samfundet, att förmedla. Tack.

 2. Överdriven patriotism är farlig.
  Rebecca Ann Fors, 4 november 2023

  För den som läst ryska och varit i Moskva under samma tid som författaren, är detta en bok med många igenkänningsfaktorer, både roliga och sorgliga. Dessutom får vi veta mer än vad vi kunde bara ana då. Men det måste gå att fortsätta bry sig om Ryssland, vännerna man har och folket som behöver en framtid, det tycker jag att boken förmedlar. Det var ett bra köp!

 3. Bra läsning
  Svetlana Magnusson, 30 oktober 2023

  Jag o min man jobbade i Moskva under samma år på ett schweiziskt företag. Jag tycker att boken beskriver mycket bra tid och händelser i Sovjet under den tiden och efteråt. Tack

Visa alla 3 recensioner