Det är Sverige som avviker : studenter från fyra världsdelar berättar (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
127
Utgivningsdatum
2008-01-01
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Medarbetare
Josefson, Ingela (red.)
Dimensioner
185 x 140 x 10 mm
Vikt
180 g
SAB
Ohdi
ISBN
9789185703210
Det är Sverige som avviker : studenter från fyra världsdelar berättar (häftad)

Det är Sverige som avviker : studenter från fyra världsdelar berättar

Häftad,  Svenska, 2008-01-01
117
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Fjorton studenter vid Södertörns högskola med bakgrund i lika många länder samtalar i denna bok om vad som skiljer deras medhavda kultur från den de möter i Sverige.

I dessa samtal är Sverige långt ifrån att vara det Landet Lagom som det ofta framställs som. Det är Sverige som
avviker är en återkommande replik. Det kan gälla både positiva och negativa saker: I Sverige ger läraren inte eleven stryk, de vuxna har inte alltid rätt, vi visar oss nakna för varandra men samtidigt, menar studenterna, saknar vi respekt för äldre människor, liksom för religion och storfamiljer.

Genom att samtalen i stor utsträckning har fått styras av studenterna själva, har det blivit ett ovanligt öppen hjärtigt samtal där flera invanda föreställningar ställs på huvud. Samtalen bryter på ett välgörande sätt mot hur personer som kommer från andra länder länder förväntas resonera kring sina liv i Sverige och ger viktig kunskap om vad det är för samhälle som formas i Sverige idag.

I en avslutande essä skriver etnologen Beatriz Lindqvist:
De fjorton ungdomarnas samtal utgör en viktig utmaning och inspiration för framväxten av en ny medborgerlighet. Mycket av det moderna svenska folkhemsprojektet har präglats av insikten om att olikheter och skillnader mellan olika grupper utgjort och utgör ett hinder för det jämlika, rättvisa samhället. Mycket i det projektet har alltså gått ut på att eliminera skillnader, att skapa ett slags standardmedelsvensk. Men när invandrarna kommer in i bilden blir det väldigt svårt med detta lagom, eftersom det plötsligt finns många skillnader som inte går att eliminera. Man har sina olika utseenden, man har sina olika religioner, man har sina olika kulturvanor, egenheter som inte bara är viktiga under en övergångstid utan som antagligen förblir lika viktiga i framtiden.

Det är Sverige som avviker utges i samarbete med Liv i Sverige och Södertörns högskola. Bokens redaktörer är Göran Palm, författare och ordförande i Liv i Sverige, och Ingela Josefson, rektor för Södertörns högskola samt professor i arbetslivskunskap.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Göran Palm