I dialog med muntliga och skriftliga berättartraditioner : En undersökning av svenska sjömäns levnadsberättelser (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
226
Utgivningsdatum
2015-09-03
Förlag
Stockholm University
Dimensioner
244 x 165 x 12 mm
Vikt
380 g
SAB
Mx
ISBN
9789186071905

I dialog med muntliga och skriftliga berättartraditioner : En undersökning av svenska sjömäns levnadsberättelser

Häftad,  Svenska, 2015-09-03
134
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
År 1945 började Nordiska museet samla in svenska arbetares levnadsberättelser. Många av dessa publicerades i den populära bokserien Svenskt liv och arbete och kom, med titlar som Statarminnen och Sågverksminnen, att bidra till den stora berättelsen om det svenska folkhemmet. 1953 började man samla in sjöfolkets berättelser. I den här studien analyseras hur några sjömän berättade om uppväxten i ett fattigt jordbruksland som under deras levnadstid omvandlades till ett modernt välfärdssamhälle. Men till skillnad från andra yrkesgrupper som bidragit till insamlingen hade sjömännen riskerat liv och hälsa under de båda världskrigen och de tyckte inte att fosterlandet visat uppskattning för deras uppoffringar. Med minnen av malm- och transitotrafik, krigsfångenskap, torpedringar, bombanfall och minsprängningar utmanade sjömännen den stora berättelsen om det fredliga folkhemmet som stått utanför krigen. Med skicklig ordkonst som samtalar med homerisk epik, med den klassiska tragedin, med folksagor, med modern diktkonst, med etnografi och med ett offentligt samtal om det samtida Sverige utmanade sjömännen också rådande föreställningar om arbetares bildningsnivå, och om arbetarnas levnadsberättelser som ett okonstlat etnologiskt grundmaterial.
Erik Nagel är etnolog, folklorist och arkivarie. Detta är hans doktorsavhandling i etnologi.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. I dialog med muntliga och skriftliga berättartraditioner : En undersökning av svenska sjömäns levnadsberättelser
  2. +
  3. Den perfekta konflikten : Israel-Palestinafrågan inifrån

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den perfekta konflikten : Israel-Palestinafråga... av Johan Berggren (pocket).

Köp båda 2 för 223 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Erik Nagel