Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
207
Utgivningsdatum
2012-05-01
Upplaga
1
Förlag
Glänta Produktion
Översättare
Göran Dahlberg, Elin Talje
Illustratör/Fotograf
Jean-Paul Bourdier
Dimensioner
190 x 145 x 15 mm
Vikt
280 g
SAB
361.26,Obc
ISBN
9789186133368

Någon annanstans, här inne : immigrationen, flyktingskapet och gränshändelsen

Häftad,  Svenska, 2012-05-01
155
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Det händer sällan, ja kanske alltför sällan att man står handfallen inför en bok. Erövrad av såväl språket som dess innebörd. När Glänta produktion nu ger ut den första boken av Trinh T Minh-ha på svenska, en samling essäer skrivna under de senaste tjugo åren, är det exakt en sådan känsla som drabbar mig." (Elin Grelson Almestad, Helsingborgs Dagblad)

Någon annanstans, här inne samlar tio av Trinh T Minh-has viktigaste essäer skrivna under de senaste tjugo åren, och är den första av hennes böcker som översatts till svenska. I fokus står "gränshändelsen", liksom ett antal teman bekanta från hennes övriga verk - immigration, hybriditet, exil, översättningar, förskjutningar och avvisningar.

Vad betyder det att känna sig out of place på den plats du kallar ditt hem? När och hur framträder främlingen i "den globala rädslans tidsålder"? Mycket står på spel och många motsättningar måste gestaltas på nytt: innanför och utanför, centrum och periferi, hemma och borta, säkerhet och osäkerhet. Trinh T Minh-ha berättar med hjälp av resonanser snarare än enligt en linjär logik, och låter konsten och litteraturen bli oskiljaktiga från den politiska teorin snarare än att renodla någondera. På så sätt kan hon närma sig gränserna mellan dåtiden och framtiden, den enskilde och kollektivet, de döda och de levande. I Trinh T Minh-has upp-fordrande berättelser om tystnad och väntan framträder gränshändelsen efterhand som en zon där man kan ifrågasätta och stärka sin inre övertygelse för att "vinna över en omöjlig situation".

Trinh T Minh-ha är verksam vid institutionerna för Retorik och Genus- och Kvinnostudier vid University of California, Berkeley. Hon är prisbelönad filmare, författare, kompositör och kulturkritiker och har skrivit ett antal inflytelserika böcker inom postkolonial teori, feminism och estetik, som When the Moon Waxes Red, Framer Framed, Woman, Native, Other och The Digital Film Event. Bland hennes filmer kan nämnas Reassemblage, Surname Viet Given Name Nam, The Fourth Dimension och Night Passage.

"(H)os Trinh T Minh-ha har reflektionen kring flyktingskapet och gränshändelsen alltid en resonansbotten i den egna levda erfarenheten"
Oscar Hemer, Sydsvenskan
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Någon annanstans, här inne : immigrationen, flyktingskapet och gränshändelsen
  2. +
  3. Tidens smala näs : Tankar i en vilsegången tid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tidens smala näs : Tankar i en vilsegången tid av Sven-Eric Liedman (inbunden).

Köp båda 2 för 384 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Trinh T Minh-Ha