Trollbunden (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Waldemarsudde utställningskatalog
Antal sidor
312
Utgivningsdatum
2020-09-05
Förlag
Prins Eugens Waldemarsudde
Medarbetare
Waallann Hansen, Vibeke (förf.) / Werner, Jeff (förf.) / Sidén, Karin (red.) / Rech, Carina (red.)
Dimensioner
215 x 200 x 32 mm
Vikt
1800 g
ISBN
9789186265502

Trollbunden

Inbunden,  Svenska, 2020-09-05
439
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I den nordiska konsten kring sekelskiftet 1900 utgör magisk besjälad natur en fascinerande och återkommande tematik. Djupa skogar, dimhöljda ängar och brusande forsar, kom i flera verk från denna tid att befolkas av olika naturväsen såsom troll, älvor och Näcken. Intresset för nordisk folktro och mytologi bland bildkonstnärer, sammanföll i tid med nationella strömningar, inflytanden från symbolismens tankevärld och ett uppsving för nedtecknade sägner och illustrerad sagolitteratur.

John Bauers fängslande sagoillustrationer presenteras i denna bok i dialog med verk av hans samtida nordiska konstnärskollegor, däribland J.A.G. Acke, Agnes de Frumerie, Akseli Gallen-Kallela, Ernst Josephson, Theodor Kittelsen, Louis Moe och Hugo Simberg. Angelägna frågeställningar, kopplade till natur, magi och identitet, tematiseras inom den nordiska samtidskonsten hos konstnärer såsom Maria Friberg, Elisabeth Henriksson och Tori Wrånes.

Denna rikt illustrerade publikation har tillkommit i samband med den omfattande utställningen Trollbunden - John Bauer och den magiska naturen, som visas på Prins Eugens Waldemarsudde hösten 2020 och vintern 2021. Ett antal framstående experter inom konst, litteratur och etnologi ger intressanta perspektiv på folktro och väsen i nordisk konst, sägner och sagor och på visualiseringen av en besjälad natur då och nu.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Trollbunden
  2. +
  3. Hällristningarnas värld

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hällristningarnas värld av Johan Ling (inbunden).

Köp båda 2 för 678 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »