Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2019-09-24
Upplaga
1
Förlag
Blue Publishing
Dimensioner
210 x 135 x 16 mm
Vikt
350 g
SAB
Oek
ISBN
9789186293659

Dömda : om rättssäkerheten i Sverige

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2019-09-24
186
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Allt började när en vän till Thérèse Juel blev dömd för ett sexualbrott. När hon granskade fakta i målet upptäckte hon mängder av motsägelser och orimligheter. Det skapade ett engagemang som 2010 resulterade i boken Fällda för sexövergrepp - om rättsfall i Sverige. Nu nio år senare kommer här hennes uppföljare.

I den här boken tar Thérèse Juel upp ?era kända fall och ger läsaren en annan inblick än den som media tidigare gett.

I kapitlet med SOS-sjuksköterskan som inte skickade ambulans visar hon att det fanns ?era som hade kunnat skicka ambulans men det var bara den i media kände SOS-sjuksköterskan som blev uthängd som syndabock.

Ett annat kapitel handlar om processen mot den så kallade Kulturpro?len, men här skriver Thérèse Juel om fallet sett ur ett rättssäkerhetsperspektiv.

Efter att ha beviljats resning friades 2018 den tidigare morddömde Esa Teittinen, men hur gick det till när hovrätten överprövade målet? Thérèse Juel var där och berättar om rättegången ur ett personligt perspektiv.

Om Thérèse

Under närmare 29 år frilansade Thérèse Juel på Sveriges Radio och gjorde olika program och inslag i samtliga kanaler. Som frilansjournalist har hon även skrivit artiklar för både dagspress som välkända veckotidningar.

Under de senaste 14 åren har Thérèse fördjupat sig i den svenska rättssäkerheten och gjort sig känd för sin strid för oskyldigt dömda, främst i sexualbrottmål, men också i mordmål. Hon tar sällan ställning i skuldfrågor men vill att diskussionen om rättssäkerhet och hur domstolar värderar bevis ges ett större utrymme.

Sedan 2014 är hon återkommande gästföreläsare vid Juridiska fakulteten, Uppsala Universitet i ämnet rättssäkerhet.

Sagt om Thérèse

»Thérèse Juel skriver bra och koncist. Hon har i både bokform och debattartiklar, bland annat i Dagens Juridik, ställt viktiga frågor som rättssäkerhet och bevis värdering på sin spets - frågor som annars inte brukar få särskilt stor plats i den svenska debatten men som förtjänar betydligt större utrymme.«

Stefan Wahlberg, chefredaktör för Dagens Juridik

»Den mest uppskakande text jag läst om det svenska rättssamhället. Och jag har läst mycket i ämnet.«

Jan Guillou i Aftonbladet om »Fällda för sexövergrepp - om rättsfall i Sverige«
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Dömda : om rättssäkerheten i Sverige
 2. +
 3. Brottsoffer : rättsliga perspektiv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Brottsoffer : rättsliga perspektiv av Görel Granström, Ruth Mannelqvist, Therese Enarsson, Fanny Holm, Lena Landström (häftad).

Köp båda 2 för 525 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Dömda : om rättssäkerheten i Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Nödvendig
  Inger Nordh, 10 juni 2022

  Den beskriver rättsosäkerheten i Sverige på ett engasjerat och drivande sätt med rättsfall som tydliga exempel.
  Man blir mycket tagen av de enskild drabbade.

 2. Spännande granskning av kända svenska rättsfall
  N0WIS, 1 december 2019

  Thérèse Juel skriver medryckande och initierat om aktuella brister inom polis- och rättsväsendet med många konkreta exempel hämtade ur olika (delvis mycket kända) sentida rättsfall - med föredömliga källhänvisningar. Boken väcker också intressanta tankar om massmediernas roll och emellanåt bristande objektivitet. Boken är delvis av reportage-karaktär: läsvärdet förhöjs av att författaren redovisar åtskilliga egna personliga erfarenheter från dels den offentliga rättssäkerhetsdebatten (från mi... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Thérèse Juel