Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
126
Utgivningsdatum
2011-03-08
Upplaga
1
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
140 x 190 x 20 mm
Vikt
294 g
SAB
355.003,Fc.02,S(x)
ISBN
9789186297572
Krigiska ord (inbunden)

Krigiska ord

(3 röster)
Inbunden Svenska, 2011-03-08
136
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
»Fakta och kuriosa i god förening.» Östgöta Correspondenten

»en liten pärla till bok, som bör pryda alla sorters hem, även de pacifistiskas» Dagensbok.com
Visste du att krabat från början var ett öknamn på de kroatiska ryttarna i trettioåriga kriget? Eller att decimering var ett grymtstraff för romerska legionärer som flytt för fienden? Följ med på en spännande och lärorik resa genom tid och rum när journalisten Olle Bergman berättar och förklarar ord och uttryck som speglar vår krigiska historia.

Genom vårt vardagsspråk klingar ekon av vapenlarm, hovklapper och klagoskrin från ett våldsamt förflutet. Inte tänker vi på krig när vi säger maraton , hejduk eller cardigan men faktum är att dessa ord är exempel som är direkt hämtade ur militärhistorien. Få människor reflekterar över att falang betecknar en grekisk stridsuppställning eller känner till att ordet deadline myntades i amerikanska inbördeskrigets mest ökända fångläger. Svenska vardagsuttryck som gå i bräschen , sabla ned och hugga in är öppet krigiska, utan att någon tänker på det.

Det här är en bok som passionerat väver samman kunskap från olika tider, platser och områden genom att utforska gränssnittet mellan ämnena historia och språkvetenskap. Olle Bergman sällar sig till författare som Gösta Bergman ( Ord med historia ) och Birger Stolpe ( Ordsnoken ) när han på ett essäistiskt och lättsamt sätt reflekterar över ursprunget till många gamla ord och uttryck i svenskan. Urvalet i boken speglar mänsklighetens krigiska historia, ända tillbaks till biblisk tid.

Pressröster

»Boken i sitt lilla format är späckad med språkhistorisk kunskap. Dessutom är den lättsamt skriven och i många fall rent underhållande.» Ölandsbladet

På ett skönt avslappnat sätt beskrivs ord och uttryck som mer eller mindre är kopplade till strid, oavsett om förklaringen är en välspridd skröna eller ett tekniskt ord.Krigiska ord är den första boken i en planerad serie om ordhistoria inom de mest skilda ämnen. Jag väntar med intresse på vad Bergman tar sig an härnäst.« Tidningen Biblioteket i fokus

Om författaren:
Olle Bergman, född 1964, är civilingenjör, frilansskribent och föreläsare. Bland tidigare böcker märks de populärmedicinska Den lilla sorgen (2000) och Fästingar, loppor, löss (2003) samt två historiska ungdomsböcker: En värld i lågor och Begravda i sanden (2007). Han är också en uppskattad föreläsare inom ämnen som skriv- och presentationsteknik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Krigiska ord
  2. +
  3. Konspirationsteorierna och verkligheten : sex historiska gåtor

De som köpt den här boken har ofta också köpt Konspirationsteorierna och verkligheten : sex h... av Erik Åsard (pocket).

Köp båda 2 för 205 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Olle Bergman