Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
9-12 år
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2012-10-15
Förlag
Alvina förlag och produktion AB
Dimensioner
205 x 150 x 15 mm
Vikt
380 g
SAB
Hcg
ISBN
9789186391133

Som om jag vore något mycket dyrbart

(5 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2012-10-15
142
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
På Grågatan i Sunns stad bor Tokgubben. Det är så han kallas, och han är lika grå som gatan han bor på. Själv bor Sunn på Sorgenfrigatan. Men sedan den dagen Klara Öst befallde att de skulle attackera Tokgubben, stämmer inte det namnet längre. Minnet av den hemska händelsen är en sten i Sunns mage, en tung hemlighet som ingen får veta. Inte ens mormor som kommer för att hälsa på, i en hel vecka - en ocean av tid!

De är som Ler och Långhalm, Sunn och mormor. Världens bästa mormor, som man kan prata med om allt, leka ordspråksleken med och som följer med till badhuset. Mormor förklarar så bra, både orden och livet. Och hon lyssnar. På riktigt. Drömmen, den kan Sunn berätta om för mormor. Den om havet och öknen och den karmosinröda rosen. Drömmen som fick henne att undra varför Tokgubben är så ledsen, och som fick henne ta reda på mer om honom: Att han heter Gilbert, och att det finns en hemlighet även i hans liv, en hemlighet som har gjort honom till Tokgubbe.

Men att pojken i drömmen är hennes himmelsbror, det går inte att berätta. Inte ens för mormor. Det känns som en hemlighet, det också. Lika hemlig som stenen i Sunns mage. Hon måste hitta något sätt att göra klart den sorgen. Precis som Gilbert måste göra klart sin. Så att skrattet får komma tillbaka. Och pappa, som blir så arg så att Sunn blir rädd, han har visst också en sorg att göra klart. Så att han kan lyfta upp henne, se på henne med varma ögon och hålla henne i sin famn. Som om hon vore något mycket dyrbart.

Terri-Lynne Waldvik är fotograf, skådespelare och dramatiker. Hon har tidigare skrivit flera pjäser. Hennes debut som barnboksförfattare är en tätt vävd berättelse om drömmar, sorg och hopp. Om glädjen över orden, behovet av vänner och drömmen om en hund. Och mycket, mycket mer. En riktig högläsningsbok!
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Som om jag vore något mycket dyrbart
 2. +
 3. Världens coolaste djur enligt Julia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Världens coolaste djur enligt Julia av Julia Wiberg (inbunden).

Köp båda 2 för 201 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Som om jag vore något mycket dyrbart. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En pärla!
  Oscar, pappa, 4 december 2012

  När jag fick boken i min hand sträckläste jag den.

  En rolig, omskakande och starkt berörande bok.

  Jag är en medelålders man och blev djupt gripen av huvudpersonens livsöde och sannings sökande. Författaren Terri-Lynne Waldvik debuterar med en berättarkons som skapar stakt engagemang.

  Den här boken tar både vuxna och ungdomar på stort allvar.

  Texten har både poesi och humor. En riktigt bra högläsningsbok.

  Boken handlar om om vår tids brinnande livs... Läs hela recensionen

 2. Väcker tankar och känslor
  Solveig Hägglund, 30 oktober 2012

  En bok om medmänsklighet som med känsla och humor berör en in i hjärteroten. Alla borde läsa den, barn som vuxna.
  Skulle också vilja rekommendera den som högläsningsbok i skolan.
  Läste ut den direkt på två kvällar och ska så småningom läsa den igen, men då för mitt barnbarn som är 7 år. Fem stjärnor.

 3. Vänskap har ingen ålder
  Eva , 19 oktober 2012

  En finstämd berättelse att låta sig beröras av oavsett om man är 11 år som Sunn i boken eller 56 som jag, en "bokletarmormor". Jag fick boken i min hand och släppte den inte förrän sista bladet var vänt. Små och stora frågor vi möter på vägen i livet tas upp på ett varsamt sätt och förståelse tillika respekt för allas våra olikheter som människor genomsyrar historien.
  Jag rekommenderar den varmt!

Visa alla 3 recensioner