Tiden second hand : slutet för den röda människan (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Utopins röster
Antal sidor
672
Utgivningsdatum
2013-06-18
Förlag
Ersatz
Översättare
Kajsa Öberg Lindsten
Dimensioner
220 x 140 x 50 mm
Vikt
870 g
SAB
Kma
ISBN
9789186437398
Tiden second hand : slutet för den röda människan (inbunden)

Tiden second hand : slutet för den röda människan

(77 röster)  |  Läs 12 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-06-18
87
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor

Nobelpriset i litteratur 2015

»Alla talar om Sovjetunionens fall, men vad ett imperiums sammanbrott egentligen innebär, det förmår bara en författare som Svetlana Aleksijevitj skildra. Hon ger röst åt dem som hamnade under hjulen i det postsovjetiska kaoset, och upp stiger en kör som hämtad ur antiken men scener na utspelar sig i dag, i det begynnande tjugohundratalet.«
Karl Schlögel

Sovjetunionen. Det började med drömmar om en ny människa, som skulle formas av de kommunistiska idéerna. I stället kom hon att präglas av krig, läger och umbäranden, men också av höga ideal och »vardagens socialism«. Hon levde i ett mäktigt imperium, älskat och fruktat världen över, men en dag bröt det samman och kvar blev sovjetmänniskan, som kastades ut i en osäker och obegriplig tillvaro där ett fåtal blev ofattbart rika och de flesta fattigare än någonsin.

I över tjugo år har Svetlana Aleksijevitj rest runt i de forna sovjetrepublikerna och sökt upp kvinnor och män med olika bakgrunder och erfarenheter. Hon har pratat med förlorarna - gästarbetare, barnhemsbarn, anhöriga till självmördare och många, många fler. Av dessa tusentals röster har hon skapat ett körverk om livet i den socialistiska utopin, om kaoset som följde och om det tilltagande politiska förtrycket av i dag.

»Tiden second hand« ingår i Utopins röster, ett unikt försök att beskriva den sovjetiska erfarenheten ur den lilla människans perspektiv.

Om »Kriget har inget kvinnligt ansikte«:

»En av vår tids viktigaste författare«
Anneli Jordahl

»Ett storslaget litterärt oratorium.
Dokumentärjournalistik som stor konst.«
Per Svensson

»Ett unikt konstverk i den stora ryska litterära traditionen.«
Ulrika Knutson
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 12 recensioner av Tiden second hand : slutet för den röda människan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk berättare
  StenT, 6 september 2023

  Hon var väl värd sitt Nobelpris, och är dessutom lätt att läsa. Hon har ju skrivit en hel serie intervjuböcker som alla är lysande. Märkligt nog inte särskilt känd i de anglosaxiska länderna.

 2. Skrämmande, välskrivet och viktigt!
  Karin, 28 april 2016

  Så som alla Svetlanas böcker är detta en mycket skrämmande skildring, som låter oss ta del av den lilla människans upplevelser i forna sovjetunionen, om svårigheter att förstå varandra över generationsgränser och de konsekvenser detta får. Lärorikt och viktigt. Mycket läsvärt.

 3. Arma ryska folk...
  Claes Trygger, 11 april 2016

  ... och lika arma människor i de forna sovjetrepublikerna. Umbäranden och lidande, fattigdom och nöd - århundrade efter århundrade. Så tänds hoppet med Lenin och bolsjevikerna - för att snart släckas och följas av Den Stora Terrorn. Och Det Stora Fosterländska Kriget - följt av fortsatt terror och godtycke. Till slut dör Alla Ryssars Lillefar. Många andas ut, många sörjer - men befolkningen långt borta i imperiets utkanter vet väl knappast vad som hänt. Livet lunkar på: fattigdom, vodka och v... Läs hela recensionen

 4. Bästa boken i serien.
  Magnus Larsson, 15 januari 2016

  Detta är den bok av SA som har mest aktualitet på nutida Ryssland. Mycket läsvärd och tankeväckande. Någon demokratisk framtid för Ryssland är inte att vänta.
  Jag uppskattar SA mycket, men litteratur i Nobel-prisets mening är inte detta. Snarare journalistik.

 5. Underbar bok
  Jan Andersson, 15 januari 2016

  En mycket välskriven och underbar bok, men otäck på så vis att vi för första gången får höra hur vanligt folk har haft det i helvetet.

 6. En viktig skildring av en ISM:s förgänglighet
  ch. dahlström, 23 december 2015

  Äntligen en bok där man får svaren på hur det är att leva i en totalt omvälvande period i ett lands historia.
  Hur upplever människan att ALLT det som mor- och farföräldrar genomlevt omvärderas. Det en föräldrageneation och kanske den egna generationen fostrats i, ställs på huvudet och är ute ur tiden. Reaktioner på sovjetunionens upplösning präglar dagens politik och dagens Europa!

 7. Gripande samtidshistoria
  Olga Kristina, 9 november 2015

  Det är en mycket rik och starkt berörande bok. Den ger personliga och mångfasetterade infallsvinklar på Sovjetunionens fall och tiden efter det. Det är många röster som kommer till tals, och de är organiserade så att man får många perspektiv på samma tema. Boken gav mig också en djupare förståelse för vad som händer i Ryssland nu, och varför Putin är så populär.
  Läs i små portioner. Det är tungt att ta in för mycket på en gång.

 8. Ögonblicksbilder ur historien
  Anders Nordström, 21 september 2014

  Här finns inga långa linjer eller stora sammanhang - det här är de små människornas egna berättelser!
  Som läsare får man lyssna till alla sorters röster, som på olika sätt beskriver sina drömmar och förväntningar och besvikelser. Och slutresultatet blir en fantastisk läsning.

 9. Spännande
  Grace, 17 april 2014

  En spännande bok som ger inblick i både sovjettiden, perestrojkan och tiden efter sovjets fall. Det är en intervjubok utan frågor, en sorts monolog där berättaren står i centrum. Sorgsen, eftertänksam, intim. Jag tyckte mycket om den.

 10. Intressanta kommentarer till hur ryssarna såg på tiden...
  Findus, 19 november 2013

  Intressanta kommentarer till hur ryssarna såg på tiden kring sovjetunionens fall 1991 och den dåvarande ledaren Gorbatjov samt en tillbakablick på vad den vederstyggliga människan under krigsåren och därefter företagit mot sina medmänniskor. I sanning en deprimerande historia väl skildrad i bokform som dock styrker min teori om människan som ett slarvigt felgrepp i Guds världsgestaltning.

 11. I "Tiden second hand", av Setlana Aleksijevitj,...
  Lars Lundvall, 8 november 2013

  I "Tiden second hand", av Setlana Aleksijevitj, levandegörs livet i det det forna Sovjetunionen på samma litterära nivå som i Solzhenitsyns skildringar.
  Med denna bakgrund förstår man hur svårt många äldre människor har för att anpassa sig till det nya superkapitalistiska Ryssland. För dem har det gamla landet blivit ett land som styrs av tjuvar och banditer.

 12. En enastående bok som på ett mänskligt plan förklarar...
  Stig Lennart Hjelmstedt, 30 oktober 2013

  En enastående bok som på ett mänskligt plan förklarar den för oss obegripliga sovjetnostalgin. Aleksijevitj är lysande som lyssnande och hon känner det samhälle hon avbildar.

Visa alla 12 recensioner

Fler böcker av Svetlana Aleksijevitj