Ändhållplats Sverige (mp3-skiva)
Fler böcker inom
Format
Mp3-skiva
Språk
Svenska
Inläsare
Alexandra Rapaport
Utgivningsdatum
2014-01-22
Förlag
Anomar Förlag
Medarbetare
Raunegger, Mia (form)
Dimensioner
123 x 134 x 12 mm
Vikt
64 g
SAB
Gcz Fransson, Ramona,Lz Fransson, Ramona,839.7374
ISBN
9789186465391
Ändhållplats Sverige (mp3-skiva)

Ändhållplats Sverige

(1 röst)
Mp3-skiva,  Svenska, 2014-01-22
114
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Uppläsare: Alexandra Rapaport

Ändhållplats Sverige är en självbiografi och faktabok av Ramona Fransson. Boken är indelad i tre delar och börjar med berättelsen om fadern som var av judisk börd, född i Warszawa 1916. Del två handlar om hur modern, född katolik i Rostock 1933, upplevde andra världskriget och flydde till Sverige, där de två senare möttes. Del tre berättar om den brutala uppväxten med både fysisk och psykisk misshandel från fadern sida.

När Ramona fyllde åtta år började faderns bäste vän, ryssen Vasilij, utsätta henne upprepade gånger för sexuella övergrepp och än idag är det ett frågetecken hur detta kunde ske, då fadern alltid var hemma när det hände.

Till slut blev livet outhärdligt och vid femton års ålder flydde Ramona hemmet.

Det här är en rak och tuff berättelse om utanförskapet i dåtidens Sverige, och dessvärre har det fortfarande i mångt och mycket inte förbättrats för barn till föräldrar som flyr krigets fasor.

Under många år vågade inte Ramona ställa frågan: Vad hände egentligen i vår familj? Till slut bröt hon samman och hamnade hos en psykolog. Först då orkade hon ta tag i den mörka delen av hennes liv. Ungefär samtidigt, 1997, öppnade Säpo upp sina arkiv och Ramona beställde på vinst och förlust akterna om Josef Dancyger, som avled 1979 utan att ha berättat något om sitt liv för sin dotter.

Till sin förvåning fick hon svar att det fanns mängder med dokument från Justitiedepartementet och Utlänningskommissionen, förutom Säpo. I ett av alla förhör med Josef ställde tjänstemannen frågan:

Hur upplevde ni lägret?

Josef svarade: Det orkar jag inte berätta. Det skulle bli en hel bok!

När Ramona läste den meningen bestämde hon sig för att skriva Ändhållplats Sverige.

Inte förrän i februari 2010 fick Ramona den sista pusselbiten och detta tack vare Mosaiska församlingens Riksarkiv i Stockholm. Där fanns 207 dokument, från 1953 fram till 1968, som rätade ut de sista frågetecknen och boken kunde äntligen skrivas klart.

BORÅS TIDNING

Fransson blandar trauma med skratt

Böcker 2011-08-29 | Uppdaterad 2011-08-31

Biografier brukar vara slimmade och tillrättalagda. Det är inte ovanligt att de lånar element från skönlitteraturen. Något sådant vill inte Ramona Fransson (f 1956) göra, närmast av etiska skäl.

FAKTA

Bok: Ändhållplats Sverige

Författare: Ramona Fransson

Förlag: Anomar

I Ändhållplats Sverige ligger fokus på den osminkade och brutala sanningen. Författaren jagas av demoner från sin uppväxt, känner sig därför manad att gå till botten med sitt förflutna. Hon blir så att säga familjeforskare i förhoppning om att få frid.

Jakten på fakta är mycket intensiv. Den leder till allehanda arkiv, både i Sverige och utomlands. Nästan 50 av bokens 287 sidor fylls med bilagor. Mängder av brev citeras i texten och bildmaterialet är generöst.

http://www.bt.se/kulturnoje/bocker/fransson-blandar-trauma-med-skratt%282917902%29.gm

En mycket intressant men också en obehaglig sann berättelse om Ramona Franssons uppväxt. Läsarna får följa hur hennes föräldrar flydde från andra världskriget och hamnade i Borås, Sverige. Hur de träffades och när Ramona föddes. Ramona skriver med stor inlevelse om sin svåra barndom. Hur hon blev psykiskt- och fysiskt misshandlad av sin far och hur detta har påverkat henne. Hon berättar hur jobbigt det kunde vara i skolan. Ramona gestaltar både karaktärer och miljöer suveränt och jag kände stundtals en stor klump i halsen när jag läste om hur illa hon blev behandlad av sin far. Eftersom jag och Ramona är jämnåriga känner jag igen många händelser från skolans värld och de hon gjorde på sin fritid. Just kläder och hur man skulle vara för att passa in bland kompisar. Detta var en mycket givande bok att ta del av och ni som tycker om att läsa sanna berättelser med mycket dramatik i kommer säker att tycka om denna.

Kristina Simar
Redaktör
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ändhållplats Sverige
  2. +
  3. Ändhållplats Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ändhållplats Sverige av Ramona Fransson (inbunden).

Köp båda 2 för 273 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ramona Fransson