Om lycka (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
221
Utgivningsdatum
2016-09-08
Upplaga
1
Förlag
Elisabeth Grate Bokförlag
Översättare
Maria Björkman
Originaltitel
La vie heureuse
Medarbetare
Thollander, Leif (form)
Dimensioner
200 x 122 x 16 mm
Vikt
297 g
SAB
Hce
ISBN
9789186497507

Om lycka

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2016-09-08
174
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
»Man väljer inte att älska en flicka. Det är våldsamt. Det är instinkten. Det är huden som talar. Det är blodet som uttrycker sig. Jag har inte valt att älska Diane. Det är en fysisk lag. Det är en dragningskraft. Det är som Månen och Solen. Det är som stenen i vattnet. Det är som sommaren och snön. Det är naturhistorien. Det stannar kvar länge i kroppen. Det är oförglömligt. Det är ett rikt liv. Jag älskar Diane, jag är miljardär.»

Med sina korta, starkt känsloladdade meningar beskriver Bouraoui inkännande den passionerade kärlekens våldsamhet, sällhet och vånda.

Den fransk-algeriska författaren Nina Bouraoui, född 1967, räknas som en av Frankrikes mest betydande författare av idag. För Mina onda tankar belönades hon 2005 med det prestigefulla Prix Renaudot.

»Nina Bouraoui är den sortens författare som kan beskriva ens egna erfarenheter och upplevelser utan att man ens insett att man haft dem. Först när hon berättar känner jag igen mig. (...) Bouraouis prosa är som en underbar storm att bara svepas med av och längta tillbaka till när man själv spolats upp på en ny strand någon helt annanstans och fått nya bilder, nya ord, nya tankar. Det bara svindlar.»
Borås Tidning

»Om lycka är ännu en av Nina Bouraouis språkligt och psykologiskt lysande skildringar av en ung flickas sökande efter en hållbar identitet i en förvirrande omvärld. En omvärld som inte direkt fördömer hennes homosexualitet eftersom den ses som något som inte räknas, något som inte finns.»
Göteborgs-Posten

»Nina Bouraoui kan konsten att med korta, förtätade meningar och kapitel skriva fram en svindel också hos sin läsare. (...) När författaren här för första gången gläntar på dörren till den dolda, den så hårt förnekade kärleken mellan kvinnor skapar hon stor litteratur.»
Aftonbladet

»För mig är skildringen av barndomsvännen Marges och Maries såriga men starka vänskap, parallellt med Maries och Dianes på en gång våldsamma och återhållna förälskelse en av de starkare litterära skildringarna jag läst av tonårens kompisrelationer och passion mellan flickor.»
Svenska Dagbladet

»Fantastiskt ömsint och smärtsamt skildras hennes första kärlek, den som utlöser en inre jordbävning som till varje pris behöver döljas.»
Sydsvenskan

»Mästerligt utforskar Bouraoui de mellanmänskliga spänningsfält där identiteter uppstår. (...) I Bouraouis verk kan man alltid kan förvänta sig att få möta ett intensivt och insisterande språk. Så även här - Om lycka består av 123 korta kapitel, vars prosa har drag av dagbok, poplyrik och katalogdikt. Och genom sidorna slår ett hjärta med stora ögon, rastlöst och allvarligt. Det är en lycka att få lyssna till dess hårda slag.»
Kulturnytt, SR

»Man väljer inte att älska en flicka, skriver Bouraoui. 'Det är ingenting, homosexualitet. Det är ett påhittat ord. Det ligger i vars och ens natur. Det handlar om hud och möten.' Man väljer alltså inte vem man älskar. Det känns med ens fullkomligt sant. Lika lite väljer man att stiga ned i en annan författares prosa, men att dras mot de här djupen är härligt, som livet självt. Som läsare är jag gränslöst tacksam över att Bouraoui finns och lyckas fånga det åt mig.»
Expressen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Om lycka
 2. +
 3. Sveas son : en berättelse om folkhemmet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sveas son : en berättelse om folkhemmet av Lena Andersson (pocket).

Köp båda 2 för 253 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Om lycka. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Orginaltitel franska:"Det lyckliga livet"

  I orginaltiteln kan vi ana en mer ironisk klang, Boken handlar inte om Lycka. Det är väl bara en fd pojkvän som kommer ut som bög och lever öppet med sin pojkvän som kan betraktas som lite lycklig i sitt nya förhållande. Febrig tonårs narcisism navelskådande rikemansungar som leker med erotiken fast hur mkt händer och hur mkt är fantasi?. Bra skriven och lättläst, jag gillade också fasterns roll. Men föräldrarna är ju inga vidare förebilder.

 2. Borde kanske ge högsta betyg ändå?
  Simon, 2 december 2017

  Det är som om jag aldrig läst någonting liknande tidigare. Meningarna är korta vilket ger berättelsen ett ruskigt tempo. Jag är alldeles utmattad efter att ha läst denna. Komplex samtidigt mycket enkel. Läs!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Nina Bouraoui