En sons historia (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
159
Utgivningsdatum
2021-05-26
Förlag
Elisabeth Grate Bokförlag
Översättare
Anna Säflund-Orstadius
Dimensioner
200 x 123 x 13 mm
Vikt
226 g
SAB
Hce
ISBN
9789186497811

En sons historia

(15 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2021-05-26
167
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vinnare av Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2021.

Sonen, det är André. Modern, det är Gabrielle. Fadern är okänd. När André är tre veckor gammal tas han om hand av Gabrielles syster Hélène och hennes man, som André för alltid kommer att räkna som sina föräldrar. Varje sommar träffar han Gabrielle som under tre semesterveclor lämnar sin lilla Parisvåning för att umgås med familjen på landet. Vem fadern är förblir dock en mörk hemlighet fram till den dag André får veta sanningen om den far han hållits i okunskap om under hela sitt snart 40-åriga liv.

En sons historia gavs ut i Frankrike 2020 och tilldelades samma år det prestigefyllda Prix Renaudot. Romanen är en storslagen och oavbrutet fängslande familjesaga som vindlar sig fram genom tid och rum och som spänner över ett helt sekel.

Med sitt starkt personliga, känsligt utmejslade och poetiska språk befäster Lafon den så speciella plats hon idag intar i det litterärar franska landskapet.

Marie-Hélène Lafon, född 1962, växte upp på föräldrarnas bondgård i Cantal, ett landskap som intar en central plats i hennes verk. Lafon är sedan 1980 bosatt i Paris där hon undervisar i klassiska språk.

»Ni som ännu inte bekantat er med Marie-Hélène Lafons författarskap har en underbar läsvandring framför er.»
Svenska Dagbladet

»Hundra års familjeliv och hemligheter ryms på dessa utsökta 160 sidor. (...) Berättelsen rör sig fram och tillbaka i tiden och varje kapitel är som en egen miniatyr, alldeles nära och intill de personer som stiger fram på just de sidorna. Tillsammans formar de korta nedslagen en stark känsla av liv. Det är ofattbart skickligt gjort. (...) Vilken författare!»
Kulturnytt, SR P1

»En episk släktsaga som sträcker sig över precis hundra år, flera generationer, två stora krig, ouppklarade hemligheter och strävsam vardag brukar kräva sexhundra sidor, kanske flera volymer av ymnigt berättande. Lafon behöver bara 160 glesa sidor. Det är ett underverk.(...) Genom sättet att skriva i små korta episoder, med långa mellanrum, blir tidens gång åldrandet, förlusterna, minnena förhöjd och poängterad. Lafon lyckas fånga livets flyktighet. Hon framkallar en lätt svindel.»
Expressen

»Det här är läsningens sanna tjusning. (...) En sons historia är ett pussel med saknade bitar, men de befintliga skärvorna är behandlade med författarens yttersta varsamhet. Det är en ynnest att läsa Marie-Hélène Lafon.»
Tidningen Vi

»Lafon har en känslig, djupt personlig och påfallande vacker stil som genomsyrar hennes i alla bemärkelser livfulla och ändå eftertänksamt stillsamma berättelse. En sons historia är en lysande liten klenod värd läsarens odelade uppmärksamhet.» Helhetsbetyg: 5 (briljant)
BTJ
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En sons historia
 2. +
 3. Med livet framför sej

De som köpt den här boken har ofta också köpt Med livet framför sej av Romain Gary (pocket).

Köp båda 2 för 256 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av En sons historia. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En sons historia
  Margit Wennerlund (Stockholm), 27 augusti 2023

  En fantastisk bok, tyckte mycket om boken. En fängslande familjesaga över ett sekel.
  ett poetiskt språk. En fantastisk bok, kommer att rekommendera dentill många.

 2. Gripande bladvändare
  Elisabeth Lundin (Stockholm), 6 januari 2022

  En gripande skildring av en familj i några byar i centrala Frankrike under nästan ett sekel. Längtan, kärlek och saknad präglar de olika historierna som vävs samman, men varken läsaren eller personerna i boken får något slutgiltigt svar på sina funderingar, vilket ju är fallet med det mesta som händer, både i verkligheten och i böckernas värld.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Marie-Hélène Lafon