Vägen mot bekännelsen : perspektiv på organisation, bekännelsebildning och fromhetsliv i Skara stift ca 1540-1595 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Skara stiftshistoriska sällskaps skriftserie (del 79)
Antal sidor
185
Utgivningsdatum
2014-12-08
Upplaga
1
Förlag
Skara stiftshistoriska sällskap
Originaltitel
Vägen mot bekännelsen: Perspektiv på organisation, bekännelsebildning och fromhetsliv i Skara stift ca 1540-1595
Medarbetare
Sandén, Annika (förf.) / Berntson, Martin (red.)
Dimensioner
245 x 175 x 20 mm
Vikt
590 g
SAB
Cj-ch
ISBN
9789186681234
Vägen mot bekännelsen : perspektiv på organisation, bekännelsebildning och fromhetsliv i Skara stift ca 1540-1595 (inbunden)

Vägen mot bekännelsen : perspektiv på organisation, bekännelsebildning och fromhetsliv i Skara stift ca 1540-1595

Inbunden Svenska, 2014-12-08
152
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Under den senare delen av 1500-talet förändrades kyrko- och fromhetslivet i norra delar av Europa i enlighet med den nya tidens reformatoriska anda. Bekännelser formulerades, kyrkobyggnader omdanades, gudstjänstlivet reformerades och den folkliga moralen blev föremål för en disciplineringsprocess. Så var även fallet i Skara stift. Under denna tid hade stiftet fyra stiftschefer som hette Erik. De fyra Erikarnas samlade ämbetstid (1545-1570) inföll mellan två ofta omtalade perioder. Den inföll efter den tidiga reformationsgasen då kyrkan i Sverige underordnades den världsliga makten och gudstjänstlivet började omvandlas. Den inföll före den katolicerande kyrkopolitiska utvecklingen under Johan III:s regim, som skarastiftet blev delaktigt i genom den kungatrogne biskopen Jacobus Johannis. Samtidigt utgjorde denna mellanperiod knappast något mellanspel. Tvärtom var denna på flera sätt teologiskt kreativa period avgörande för den fortsatta utvecklingen av en nationell luthersk landskyrka. Under påverkan av den framväxande konfessionalismen på kontinenten utvecklades kyrkolagstiftning, ordningar, dogmatik och undervisning vilka lade grunden för den lutherska ortodoxin på svensk mark.
I denna antologi ges olika bilder av de fyra Erikarnas och Jacobus Johannis' ämbetsperioder. En viktigt utgångspunkt är att händelseutvecklingen i varje enskilt stift måste förstås utifrån den samtida nationella och europeiska utvecklingen i kyrka och samhälle.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vägen mot bekännelsen : perspektiv på organisation, bekännelsebildning och fromhetsliv i Skara stift ca 1540-1595
  2. +
  3. Andetaget, livet, evigheten: vägledning i varje ögonblick

De som köpt den här boken har ofta också köpt Andetaget, livet, evigheten: vägledning i varje... av Sofia Sivertsdotter (häftad).

Köp båda 2 för 352 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »