Och i Wienerwald står träden kvar (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (327.2 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Elisabeth Åsbrink
Utgivningsdatum
2011-10-07
Förlag
Ordfront Ljud
ISBN
9789186795375

Och i Wienerwald står träden kvar Ljudbok

(8 röster)  |  Läs 1 recension
Ljudbok,  Svenska, 2011-10-07

Styckköp

179

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
 • Skickas på måndag
  79
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  148
Visa alla 2 format & utgåvor
Vinnare av Augustpriset 2011!

Femhundra brev från Wien, prydligt sorterade efter årtal, ombundna med snöre och förvarade i en IKEA-kartong. Adressaten var Otto, en judisk pojke som tretton år gammal ensam kommit till Sverige från ett Österrike som alltmer präglades av nazisternas maktövertagande 1938. Ottos föräldrar blev kvar i Wien och bevittnade den tilltagande terrorn mot den judiska befolkningen. Breven till Otto visar hur deras vardagsliv hela tiden kringskärs. De försöker hålla modet uppe, både på sig själva och på sonen, de gläds åt att han har nått friheten, men samtidigt lyser sorgen och saknaden igenom. De sista brev Otto får har avsändaradressen Theresienstadt hans föräldrar skulle aldrig återvända.

I Sverige hamnade storstadspojken Otto på landet, i gränstrakterna mellan Skåne och Småland. Med tiden fick han arbete som dräng hos familjen Kamprad på gården Elmtaryd i Agunnaryd. Mellan sonen i huset, Ingvar, och Otto uppstod en stark vänskap. Samtidigt var Ingvar Kamprad aktivt engagerad i nazistiska organisationer och en stor anhängare av fascisten Per Engdahl. Hur kunde detta hänga ihop?

Med utgångspunkt i detta unika brevmaterial ger Elisabeth Åsbrink en personlig och engagerad skildring av den svenska stelbentheten och räddhågsenheten under andra världskriget och visar hur anti-semitismen genomsyrade samhället. Intervjuer med Ingvar Kamprad gjorda 2010 ger relief åt hennes berättelse.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Och i Wienerwald står träden kvar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Tydliga öden som går fram
  - (Stockholm), 7 juni 2019

  Genom den analyserande texten går berättelsen rakt in hos mig. Jag grips utan att bli förlamad av gråt. Förstår äntligen vidden av judeförföljelsen och mördandet. Ser tydliga paralleler till dagens behandling av vi och dom.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Elisabeth Åsbrink