Fröken Scuderi (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
154
Utgivningsdatum
2016-12-14
Upplaga
1
Förlag
Hastur förlag
Översättare
Inge Bahnson-Rosenborg, Jonas Wessel
Illustratör/Fotograf
Oskar Aspman
Dimensioner
205 x 145 x 5 mm
Vikt
142 g
SAB
Hce
ISBN
9789186835293
Fröken Scuderi (häftad)

Fröken Scuderi

(2 röster)
Häftad,  Svenska, 2016-12-14
149
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Före Sherlock Holmes, före Hercule Poirot, före Miss Marple, fanns Fröken Scuderi.

Edgar Allan Poe kallas ofta för detektivberättelsens fader. Men drygt tjugo år före hans "Morden på Rue Morgue" (1841) publicerades den såvitt man vet allra första deckaren i modern bemärkelse, E. T. A. Hoffmanns revolutionerande kortroman "Fröken Scuderi".

Paris 1680: en rad brutala juvelstölder sprider skräck bland stadens invånare. Polisen och myndigheterna står handfallna efter att ha misslyckats i alla sina försök att fånga de mystiska gärningsmännen, som slår till nattetid utan att lämna minsta spår efter sig. Madeleine de Scuderi, en förnäm äldre romanförfattare med goda förbindelser till kung Ludvig XIV, blir inblandad i historien då en dunkel gestalt bultar på hennes port mitt i natten. Hon börjar nysta i gåtan. Det står snart tydligt att endast hon, med sin skarpa intuitionskänsla och sitt stora hjärta, kan lösa mysteriet och förhindra att ytterligare liv går till spillo.

"Fröken Scuderi" (1819) innehåller alla den klassiska pusseldeckarens standardingredienser: det akronologiska berättandet, den sympatiska, kompetenta detektiven kontra den känslokalla, inkompetenta polisen, insmugna ledtrådar, vittnesförhör samt oväntade vändningar. Och kanske får vi för första gången någonsin i litteraturen en inblick i en mordisk psykopats inre tumult.

E. T. A. Hoffmann (1776-1822) är en av den tyska romantikens klarast lysande stjärnor. Med noveller som "Sandmannen", "Don Juan" och "Nötknäpparen" trollbinder han än idag, och har inspirerat och hyllats av bland andra Tjajkovskij och Freud. Vid sidan av författandet var Hoffmann även kompositör och straffrättsexpert - kanske var det tack vare det sistnämnda som han med "Fröken Scuderi" formade den definitiva bilden av hur en detektivberättelse ska se ut, och som närmare 200 år efter att den skrevs fortfarande känns lika aktuell.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fröken Scuderi
  2. +
  3. Skalbaggen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skalbaggen av Richard Marsh (häftad).

Köp båda 2 för 412 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av E T A Hoffmann