Välfärdstjänster i privat regi : framväxt och drivkrafter (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
246
Utgivningsdatum
2013-11-18
Upplaga
1
Förlag
SNS Förlag
Medarbetare
Lundqvist, Heléne (förf.) / Winblad, Ulrika (förf.) / Öhrvall, Richard (förf.) / Jordahl, Henrik (red.) / Seppa, Allan (form)
Dimensioner
220 x 140 x 20 mm
Vikt
400 g
SAB
Od-c
ISBN
9789186949471

Välfärdstjänster i privat regi : framväxt och drivkrafter

Häftad,  Svenska, 2013-11-18
231
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den svenska välfärdsmodellen kännetecknas av offentlig finansiering, ökande grad av konkurrens mellan olika utförare samt större valfrihet för brukarna. Hur har den här modellen vuxit fram? Varför skiljer sig utvecklingen åt mellan olika delar av landet och mellan olika tjänster? Vilken roll har politiker på nationell och lokal nivå, utförarorganisationer och tjänsternas brukare spelat?

I dag produceras en sjundedel av de skattefinansierade välfärdstjänsterna av privata utförare. Men variationen mellan enskilda kommuner och landsting är stor. I Stockholms län finns till exempel fler platser på privata än på kommunala äldreboenden, samtidigt som mer än hälften av landets kommuner helt saknar privata äldreboenden.

Antologin redogör först ur ett historiskt perspektiv för privatiseringen av välfärdstjänster sedan 1980-talet, med fokus på nationella reformer och lokala initiativ. Därefter undersöks ett antal möjliga förklaringar till hur pass utbredd privatiseringen av olika tjänster är i olika delar av landet. Tillsammans visar antologins kapitel att politiska, ekonomiska och geografiska drivkrafter har samspelat när den privata produktionen har vuxit fram. I flera fall redovisas nya samband som åtminstone i Sverige inte har undersökts som möjliga förklaringar till välfärdens privatisering.

Antologin ingår i SNS och IFN:s forskningsprogram Från välfärdsstat till välfärdssamhälle. Författare är forskarna Matz Dahlberg, Mikael Elinder, David Isaksson, Henrik Jordahl (red.), Anders Lindbom, Heléne Lundqvist, Ulrika Winblad och Richard Öhrvall.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Välfärdstjänster i privat regi : framväxt och drivkrafter
  2. +
  3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 320 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »