Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
101-serien
Antal sidor
221
Utgivningsdatum
2012-04-16
Förlag
Historiska Media
Dimensioner
180 x 110 x 10 mm
Vikt
123 g
SAB
Kc
ISBN
9789187031106

101 historiska myter

(37 röster)  |   Läs 5 recensioner
Pocket,  Svenska, 2012-04-16
89
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
»En underbart uppslukande sidvändare där många av våra vanligaste historiska kunskaper ställs på ända.« Dagens Nyheter

»En underhållande bok. Av bara farten får läsaren lära sig en hel del om hur myter uppstår och hur de kan avslöjas. Nytta förenad med nöje.« Vetenskap och Folkbildning


Trodde du att Julius Caesars sista ord var: Även du min Brutus? Att Erik XIV dog av förgiftad ärtsoppa? Att järnkorset uppfanns av nazisterna? Att Egyptens pyramider byggdes av slavar? Eller att det var Columbus som upptäckte Amerika? Det är du inte ensam om. Med 101 historiska myter i bokhyllan kan du briljera vid nästa middagsbjudning, svara rätt på kniviga historiefrågor, eller helt enkelt bara skaffa dig nya kunskaper.

Det finns många händelser i världshistorien som är vedertagna sanningar som man tar för givna. Men i själva verket är många av dem felaktiga. I generation efter generation har de berättats vidare och av någon anledning har vi valt att tro på dem. Ibland ligger historien nära sanningen och då är det lätt att förstå att man har velat dramatisera händelsen eller utsagan. Men ibland är det långt mellan verklighet och myt och då är mytens uppkomst lika spännande som själva myten.

I 101 historiska myter berättar historikerna och journalisterna Åke Persson och Thomas Oldrup om de 101 mest välspridda historiska myterna, hur de uppkom samt hur verkligheten egentligen såg ut. Myterna är både internationella och nationella, och härstammar från många olika tidsperioder, till exempel antiken, medeltiden, stormaktstiden och modern tid. De handlar om ryktbara personligheter: Karl XII, Adolf Hitler, Jesus, Kleopatra, Einstein, Napoleon, Cajsa Warg, heliga Birgitta med flera. Om välkända händelser: andra världskriget, Vasaloppet, tåget över Bält, Woodstockfestivalen, amerikanska inbördeskriget. Om världsberömda ting och platser: hakkorset, potatisen, Egyptens pyramider, Colosseum, rymdfärjor, skotska kiltar, romerska togor, vikingahjälmar. Och mycket mycket mer. 101 historiska myter har en given plats i bokhyllan för alla kalenderbitare, historieintresserade och besserwissrar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. 101 historiska myter
 2. +
 3. Testosteron

De som köpt den här boken har ofta också köpt Testosteron av Selma Brodrej (häftad).

Köp båda 2 för 318 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av 101 historiska myter. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Oseriös populärvetenskap
  Pehr Lindström, 28 februari 2018

  Kort och koncist kan ibland vara bra men knappast när det gäller historia. Författarna avlivar måhända vissa myter men tillför lika många. Hur vet vi t ex att Nero "var hemma" när Rom brann? Människans historia har skrivits av segrare och män på toppen och det krävs nog lite mer än två "historieutbildade" journalister för att få en rimlig bild av historien. Jag bläddrade fram till sidan 200 och artikeln "Det har funnits ett matriarkat". De två manliga författarna hävdar att det "aldrig har fu... Läs hela recensionen

 2. spännande!
  Agnes V So, 14 november 2016

  tyvärr, en har lånat och "glömt" att lämna tillbaka. Kanske ska köpa en gång till, vill gärna ha på bokhyllan

 3. Vikten av källkritik
  Ove Lundberg, 6 augusti 2014

  Denna lilla utmärkta bok om några av alla våra fördomar förtjänar verkligen beröm!
  Bokens främsta förtjänster är - enligt mitt synsätt - dess förmåga att avslöja hur ytliga och ihåliga våra kunskapsförråd ofta är! Eftertanken leder lätt till slutsatsen att denna form av upplysning manar till efterföljd också för många andra områden i vetandets värld!

 4. Rolig bok med intressanta fakta kring historiska myter...
  Ulla Norman (Umeå), 17 maj 2013

  Rolig bok med intressanta fakta kring historiska myter och misstag. Bra att läsa inför fester och middagar - klara konversationsstartare. Visste du att....?

 5. 101 historiska myter är underhållande, emellanåt...
  Maarit Karppinen, 30 april 2013

  101 historiska myter är underhållande, emellanåt förvånande, lättillgänglig populärhistoria, lättsmält och tar tyvärr slut alldeles för fort och lämnar en suktande efter mer, mer, mer! För historienörden (som jag) är den på ett sätt kanske lite simpel, men definitivt en stunds läsvärd, lättsam lightläsning, som omväxling från tegelstensluntorna. För den historieintresserade genomsnittsläsaren är den ett måste. Det enda jag saknar är källor och obestridbara fakta, men jag förstår att Perssons ... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av författarna