Från kläde till silkesflor : textilprover från 1700-talets svenska fabriker (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
384
Utgivningsdatum
2015-11-10
Upplaga
1
Förlag
Kulturhistoriska Bokförlaget
Medarbetare
Hagdahl, Mabritt (form)
Dimensioner
347 x 250 x 38 mm
Vikt
2695 g
ISBN
9789187151026

Från kläde till silkesflor : textilprover från 1700-talets svenska fabriker

(2 röster)
Inbunden,  Svenska, 2015-11-10
438
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Frihetstiden satsade stort på en svensk textilindustri. Fabriker växte upp med statligt stöd över hela landet, från Skåne i söder till Medelpad i norr. I Stockholm fanns de flesta, små som stora.
I boken Från kläde till silkesflor ges för första gången en utförlig illustration till vad man tillverkade. Främst var det vardagsvara inte kunglig prakt.
Boken återger tre stora textilprovsamlingar från 1700-talet i sin helhet. Den äldsta och första samlingen är från 1740 42 med prover från Göteborg, Malmö och en lång rad svenska småstäder.
Den andra samlingen, som är störst och vackrast, från Stockholms fabriker 1751. I den finns exempelvis prover av ylle från Barnängens textilmanufaktur på östra Södermalm, den fabrik som Per Anders Fogelström förevigat i romanen Vävarnas barn.
Den tredje samlingen är sammanställd år 1766 av Adolph Modéer, sekreterare i Kungliga Patriotiska Sällskapet. Den var tidigare okänd, och innehåller provbitar av siden och ylle.
Tillsammans innehåller dessa tre böcker 1500 typrover från 1700-talets storhetstid för svenskt konsthantverk. Proverna är små men ofta försedda med uppgifter om benämning, var de är gjorda samt om vävens bredd och pris. De bildar en unik kunskap om vad man tillverkade i landet och förstklassiga fotografier ger en visuell upplevelse av de tyger som så samvetsgrant finns bokförda i arkiven.
Modeskapare, formgivare och inredare kan inspireras av historiska mönstertraditioner och färgval. Forskare ges möjlighet att tolka äldre texter där textiler nämns. Provsamlingarna är en guldgruva för alla textilintresserade!
Antologins huvudförfattare, docent Elisabet Stavenow-Hidemark är en känd kulturhistoriker med bakgrund som ansvarig för Nordiska museets textilsamlingar.
Redaktören och medförfattaren Klas Nyberg är ekonomihistoriker och professor i modevetenskap vid Stockholms universitet och bl.a. ledamot av Nordiska museets forskningsråd.
Övriga medverkande är förre landsarkivarien i Uppsala Lars Otto Berg och fil. lic. Martin Ciszuk, verksam vid Textilhögskolan i Borås.

Boken Från kläde till silkesflor omfattar hela 384 sidor och är inbunden med dubbla märkband i s.k. halvklot i det imponerande formatet 245 x 340 mm.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Från kläde till silkesflor : textilprover från 1700-talets svenska fabriker
  2. +
  3. Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och ... av Thomas Tynander (pocket).

Köp båda 2 för 527 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna