Boken om Popp och hans mamma Alice : sjuttio års kamp för värdighet i utkanten av Göteborg och Sverige (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
237
Utgivningsdatum
2014-12-17
Förlag
A-Script förlag
Dimensioner
210 x 135 x 10 mm
Vikt
354 g
SAB
Lz
ISBN
9789187171123
Boken om Popp och hans mamma Alice : sjuttio års kamp för värdighet i utkanten av Göteborg och Sverige (häftad)

Boken om Popp och hans mamma Alice : sjuttio års kamp för värdighet i utkanten av Göteborg och Sverige

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2014-12-17
230
 • Skickas inom 7-10 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
"Farlig i grupp" stod det i barnhemmets bedömning av Popp. Han hade kommit dit från en barnpsykiatrisk klinik, där han bältats och tvångsmedicinerats, och han skickades därifrån till ett fosterhem där han misshandlades, förnedrades och utsattes för fosterfaderns pedofila övergrepp. Det var efter de erfarenheterna han skulle börja i skolan. Där blev han måltavla för grov mobbning och hånades som "tattarunge" och "horunge". I mobben fanns också skolans lärarkollegium representerat. Slutligen slängdes han ut, med kunskaper motsvarande en fjärdeklassares.
Alice slet som ett djur för att hålla ihop sin familj. Men av myndigheterna stämplades hon med tidens medicinska jargong: som "astenisk", "debil", "insufficient", "indolent", "kverulatorisk" och "omdömeslös". Helt utan grund sattes hennes sexuella vandel i fråga. Vid 36 års ålder steriliserades hon. Sannolikt som en följd av myndigheternas utpressning.
Först i vuxen ålder återerövrade Popp sin självkänsla och en form av frihet. Det kunde bara ske utanför samhället, utanför lagen.
Popps och Alice historia speglar flera mörka stråk i den svenska samtidshistorien: den moderna socialpolitikens baksida och misslyckanden, rasbiologi och steriliseringskampanjer, en kraftlös bostadspolitik, samhällets oförmåga att hantera sociala och ekonomiska orättvisor, överhetens månghundraåriga förföljelse av resandefolket.
Den här boken är ett led i Popps kamp för upprättelse. För honom och för hans mamma. Men den är skriven med en betydligt större grupp människor i tankarna: alla de som samhället vanvårdat på barnhem och i fosterhem, på kliniker och institutioner och alla de som aldrig släppts in i den samhällsgemenskap som majoriteten tar för självklar. Förhoppningen är att boken i någon mån ska kunna bidra också till deras upprättelse. Och till att deras erfarenheter inte ska upprepas.

Boken är resultatet av ett samarbete mellan Jan Popp och Magnus Berg, docent i etnologi vid Göteborgs universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Boken om Popp och hans mamma Alice : sjuttio års kamp för värdighet i utkanten av Göteborg och Sverige
 2. +
 3. Confidence man : berättelsen om Donald Trumps uppgång och Amerikas fall

De som köpt den här boken har ofta också köpt Confidence man : berättelsen om Donald Trumps u... av Maggie Haberman (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Boken om Popp och hans mamma Alice : sjuttio års kamp för värdighet i utkanten av Göteborg och Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Grymt bra bok !!!
  InBillad ej Utbildad, 13 februari 2015

  Jag tycker att denna bok verkligen är läsvärd... det är andra gången jag läser den nu
  och jag tycker att den på ett välnyanserat sett visar hur illa myndigheterna i Sverige kan bete sig
  emot en familj och en människa.... JUST DET !!! En "människa" och man fattar inte hur de tänker.

  Men när väl myndigheterna bestämt sig slår man till med hela sin stridskraft och arme och i detta sammanhang ter sig meningen om likhet inför lagen som en ren klyscha, som bara sägs för att det ska... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner