Skriv så ofta du kan! En biografi över Sophie Elkans liv och författarskap (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
280
Utgivningsdatum
2022-04-20
Förlag
A-Script förlag
Dimensioner
235 x 160 x 20 mm
Vikt
816 g
ISBN
9789187171321
Skriv så ofta du kan! En biografi över Sophie Elkans liv och författarskap (inbunden)

Skriv så ofta du kan! En biografi över Sophie Elkans liv och författarskap

Inbunden Svenska, 2022-04-20
273
  • Skickas inom 7-10 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Sophie Elkan föddes i Göteborg 1853 och blev en av stadens kulturpersonligheter och erkända författarinnor. Hon gav ut sin första publikation 1889 under pseudonym och har på sin repertoar ett tiotal novellsamlingar och romaner. Novellerna är till stor del självbiografiska medan romanerna har historiska teman, gärna med manliga personer i huvudrollerna. Det stora genombrottet var romanen John Hall. En historia från det gamla Götheborg som gavs ut 1899.

Sophie Elkan är främst ihågkommen som en nära vän till Selma Lagerlöf. De fick kontakt första gången 1893, för att några månader senare träffas personligen inför ett möte på Sällskapet Nya Idun i Stockholm. Deras arbetsrelation utvecklades till en långvarig vänskap som bestod fram till Sophies död 1921. De två författarinnorna kom att resa, umgås och arbeta tillsammans. De var varandras bollplank, korrekturläsare och kritiker innan texter gick i tryck.

Sophie Elkans livshistoria beskrivs i huvudsak utifrån de efterlämnade dagbokslika breven. Vid tjugosex års ålder drabbades hon av en ohygglig tragedi då hennes man, Nathan, och den tvååriga dottern, Kerstin, båda gick bort i tuberkulos inom loppet av ett dygn. Ur denna sorg reste sig Sophie och blev en hårt arbetande författarinna under mottot Skriv så ofta du kan! Hon förtjänar att bli ihågkommen drygt hundra år efter sin död.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Skriv så ofta du kan! En biografi över Sophie Elkans liv och författarskap
  2. +
  3. Jag har en plats. Sophie Elkans liv genom brev till Selma Lagerlöf 1893-1900

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag har en plats. Sophie Elkans liv genom brev ... av Marie Hjalmarsson Engelke (häftad).

Köp båda 2 för 429 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Marie Hjalmarsson Engelke