Moby Dick (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Klassikerpocket
Antal sidor
528
Utgivningsdatum
2016-06-01
Upplaga
1
Förlag
Sjösala förlag
Översättare
Hugo Hultenberg, Daniel Martinez
Originaltitel
Moby-Dick; or The Whale
Medarbetare
Mejergren, Elin (form)
Dimensioner
245 x 95 x 15 mm
Vikt
280 g
SAB
Hce
ISBN
9789187193170

Moby Dick

(5 röster)  |  Läs 4 recensioner
Pocket,  Svenska, 2016-06-01
79
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
En sjöman, som vill att vi kallar honom Ismael (vi får aldrig veta hans riktiga namn), kommer en iskall vinterkväll till värdshuset Valfisken i New Bedford. Några lediga rum finns dessvärre inte, och Ismael tvingas välja mellan att tillbringa natten utomhus eller att dela säng med en tatuerad kannibal, harpuneraren Queequeg. Ismael väljer efter stor vånda att sova med Queequeg, och till hans stora förvåning blir de snabbt bästa vänner. Ismael och Queequeg gör sällskap till Nantucket och bestämmer sig för att ge sig ut på valfångstresa tillsammans.
Skeppet de mönstrar på heter Pequod. Fartygets oinskränkte härskare är kapten Ahab, vars ena ben blivit avslitet av Moby Dick, en jättelik vit kaskelot.
Efter att under lång tid dolt sig för besättningen i sin kajuta träder Ahab en morgon fram och avslöjar att syftet med resan inte är det sedvanliga: att döda så många valar som möjligt. Nej, det är endast en val som måste dö: den vita valen, Moby Dick. Den hämndlystne Ahab är beredd att satsa allt i kampen mot sin fiende. Pequods resa är från och med nu en färd mot undergång eller seger, hämnd eller död.

Moby Dick av Herman Melville är det stora amerikanska nationaleposet, ett mästerverk vars skiftande berättartekniker, hisnande perspektiv och profetiska prosa ger en läsupplevelse som både är tidlös och chockerande, modern och uråldrig, undflyende och djupt meningsfull. Historien om kapten Ahab och Moby Dick är berättelsen om en kamp som aldrig upphör, den mellan människa och natur, mellan Gud och Satan, mellan tro och vetenskap.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Moby Dick
 2. +
 3. Doktor Jekyll och mr Hyde

De som köpt den här boken har ofta också köpt Doktor Jekyll och mr Hyde av Robert Louis Stevenson (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Moby Dick. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk bok, hemsk version
  Henrik Strandberg, 26 september 2018

  Detta är en förkortad upplaga av Moby Dick och det är inget fel på förkortade upplagor. Personligen föredrar jag om utgivaren klart och tydligt anger detta på t.ex omslag eller åtminstone i baksidestexten. Själv insåg jag det inte gällande denna version förrän jag en bit in i boken började störa mig på en del formuleringar, som jag helt enkelt var tvungen att jämföra online med Melvilles original. Döm om min förvåning när inte bara långa stycken var borttagna (som sagt, inget fel på det) utan... Läs hela recensionen

 2. Bra ibland, men ofta ganska seg
  Filip, 18 april 2017

  Jag tycker att boken var bra och värd att läsa. Den börjar bra, men mitten av boken är ibland ganska seg då mycket i boken handlar om valfångst och inte själva resan/äventyret.
  Det är väldigt många gamla uttryck relaterade till valfångst som är svåra att förstå och det gör det svårt att få en bild av hur allt ser ut.

  LÄS INTE FÖRORDEN! Förlagets förord innehåller spoilers om bokens slut, så läs dem inte!
  Jag gjorde tyvärr det och blev besviken på förlaget och att de gör så.
  Det är även ett par grammatiska fel i boken.

 3. I början bra
  Carina Nyström, 14 september 2016

  Den började så bra, Moby Dick.
  Den var beskrivande, rolig.

  Ända fram till att seglandet började.
  Jag trodde att jakten på Moby Dick skulle vara i centrum,...men nä.
  Det var mycket om valar,...olika sorter, kategoriseringar. Hur de är uppbyggda.
  Det handlade om möten av fartyg ute på havet.
  O nån jakt av nån annan val.

  Moby Dick var med i handlingen mer som ett spöke.

  Jag tyckte det var lite segt där.

  Mot slutet av boken klev Moby Dick fr... Läs hela recensionen

 4. Episk bok, det stora äventyret.
  Frank Segerholm, 14 juli 2016

  Läste denna roman med den gamla översättningen på 80-talet och denna nyöversättning hade fått 5 stjärnor men tyvärr är denna version inte lika bra som den gamla, många stavfel/slarvfel.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Herman Melville