Diogenes lykta (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
236
Utgivningsdatum
2013-08-29
Upplaga
2
Förlag
Karneval förlag
Originaltitel
Rabén & Sjögren
Dimensioner
195 x 145 x 15 mm
Vikt
330 g
SAB
Hc.04
ISBN
9789187207136

Diogenes lykta

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2013-08-29
180
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den grekiske filosofen Diogenes vars enkelhets ideal fick honom att bosätta sig i en tunna brukade gå ut med en tänd lykta mitt på ljusa dagen. Tillfrågad om vad han sökte svarade han: "Jag söker en människa." Med det menade han inte vilken människa som helst, utan en uppriktig sådan. Någon med motståndsanda och civilkurage.

I Diogenes lykta återupptar Carl-Göran Ekerwald den spaning som Diogenes bedrev på Atens gator för mer än tvåtusen år sedan men denna gång i litte raturen. Prov på den "mänsklighet" Diogenes letade efter finner han hos bland andra Mäster Eckhart, Vilhelm Ekelund, Gramsci, Rumi, Kipling och Swedenborg.

OM FÖRFATTAREN
Carl-Göran Ekerwald är en av våra mest originella essäister, berättare och litterära folkbildare. Nu återutger Karneval två av hans böcker på temat upprorets psykologi: Diogenes lykta och Frihet Jämlikhet Broderskap, med förord av Göran Greider och Kajsa Ekis Ekman.

UR GÖRAN GREIDERS FÖRORD
Diogenes lykta är en vindlande bok om sökandet efter mänsklig uppriktighet och revoltens alla små och stora frön. När det uppriktiga återfinns har människan en chans att bli till på nytt. Diogenes lykta anser jag vara den perfekta lektyren för antingen en ung människa på jakt efter fäste i rebellernas ändlösa historia. Eller för dem som äntligen sluppit undan arbetslinjens diktat och är fria att läsa vad de vill och tänka hur de vill. En bok för de yngsta och för de äldsta.

OM BOKEN
"Det är anslående att hos en svensk författare se en sån fräckhet och sant kurage förenade med stor litterär förmåga. Diogenes lykta bidrar ytterligare till bilden av ett av de få autentiska, på längre sikt värdefulla, författarskap som uppstått hos oss de sista decennierna. Precis som med den antike Diogenes i tunnan bör man naturligtvis främst glädja sig åt existensen av en filosof som stör ordningen på åsiktstorget." Göran Hägg i Aftonbladet

"Ekerwalds bok är en imponerande produkt av mognad, självständighet, analytisk förmåga och flärdfrihet." Ruth Halldén i Dagens Nyheter

"Diogenes lykta uppfyller i hög grad det krav på litteraturen som Ekerwald uppställer: att ge näring för tanke och känsla." Göran Lundstedt i Sydsvenskan
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Diogenes lykta
  2. +
  3. Läsa innantill och bli en annan : Om skönlitteraturens nyttighet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Läsa innantill och bli en annan : Om skönlitter... av Carl-Göran Ekerwald (inbunden).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Diogenes lykta. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Diogenes Lykta
    Uwe Erdmut Koch, 13 juni 2014

    Det är en underbar bok om historiska personer, människor som drivs av sitt samvete, som inte ger sig. Att ha en viss allmänbildning underlättar förstås.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Carl-Göran Ekerwald