Klara färdiga gå : en bok om konkurrism (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
194
Utgivningsdatum
2016-07-19
Upplaga
1
Förlag
Karneval förlag
Dimensioner
211 x 145 x 15 mm
Vikt
298 g
SAB
Oaa
ISBN
9789187207693

Klara färdiga gå : en bok om konkurrism

(3 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2016-07-19
192
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Konkurrens och tävlande, i alla dess former, anses idag vara självklart positiva idéer som är utvecklande och stärkande för både individen och samhället. Idealet
som genomsyrar vårt sociala liv och präglar oss i många sammanhang - alltifrån idrott och teveprogram till arbetsplatser och skolor - har rentav utvecklats till en ideologi.

Men konkurrismen är i huvudsak skadlig, både för individer och samhällen, menar Eva-Lotta Hultén. Medmänniskor förvandlas till rivaler i stället för potentiella samarbetspartners. Vi drabbas av känslor av värdelöshet och existentiell ensamhet. Samhälleliga motsättningar förstärks och vi missar möjligheter till positiv utveckling.

OM FÖRFATTAREN
Eva-Lotta Hultén är frilansjournalist och författare med kultur och samhällsfrågor som främsta bevakningsområden.

UR BOKEN
Att ständigt på olika sätt konkurrera med andra är en normaliserad del av vår tillvaro och vi ifrågasätter sällan att tävlandet breder ut sig och erövrar alltfler områden. Konkurrens anses skapa en massa nyttor. Vi accepterar att det är så utan att vare sig kontrollera om det verkligen finns några fördelar eller väga dem mot kända nackdelar. Föreställningen att konkurrens har undergörande effekter, och därför bör vara ledstjärna i alla upptänkliga sammanhang, har utvecklats till en ideologi som jag väljer att kalla konkurrism. Människors bekännelse till konkurrismen kan vara hel eller halv. Gans ka många tycker idag att våra bärande samhällsfunktioner inte bör vara utsatta för konkurrens, men anser samtidigt att det är härdande och nyttigt för barn att mätas mot varandra eller att idrott är förbrödrande. Jag menar att konkurrismen lurar oss på alla plan. Tävlande formar oss till varandras fiender och skadar både samhällsutveckling och mänskliga relationer, och i den här boken visar jag hur och varför.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Klara färdiga gå : en bok om konkurrism
 2. +
 3. Vad ska vi med skolan till?

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vad ska vi med skolan till? av Eva-Lotta Hultén (häftad).

Köp båda 2 för 414 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Klara färdiga gå : en bok om konkurrism. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Konkurrens eller samarbete?
  Gustaf Söderberg, 11 oktober 2023

  Enligt min mening visar boken på den konkurrens, istället för samarbete, som idrotten ofta ger upphov till.
  Slutsatserna verkar väl underbyggda.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Eva-Lotta Hultén