Kapitalet i tjugoförsta århundradet (storpocket)
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
672
Utgivningsdatum
2017-05-24
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Lars Ohlsson
Originaltitel
Le Capital au XXIe siecle
Dimensioner
210 x 135 x 40 mm
Vikt
556 g
SAB
Qaacce
ISBN
9789187207853

Kapitalet i tjugoförsta århundradet

(8 röster)  |   Läs 1 recension
Storpocket,  Svenska, 2017-05-24
135
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.


Den franske nationalekonomen Thomas Pikettys Kapitalet i tjugoförsta århundradet är en av de internationellt mest upp märksammade och hyllade politisk-ekonomiska böckerna som utkommit de senaste decennierna och har jämförts med Karl Marx och John Maynard Keynes mest kända verk.

Tillväxten är det stigande tidvatten som lyfter alla båtar.

Så kan den teori formuleras som väglett väst världens ekono mer och politiker i många år. Ekonomiska klyftor har ansetts vara av mindre intresse, eftersom man varit så övertygad om att marknaden i slutändan kommer att ställa allt till rätta.

På senare tid har emellertid en rad forskare framträtt som ifråga sätter detta synsätt. En av dem är Thomas Piketty. I sin bok Kapitalet i tjugo första århund ra det visar han, med statistik från tjugo länder och fyra århundraden, hur en allt större ojäm likhet vad gäller förmögenhet och inkomst har vuxit fram tvärtemot förutsägelser na om att välståndet skulle komma alla till del. Efter några lyckliga decennier i mitten 1900-talet då ojämlikheten mins kade är den idag för flera länder tillbaka på nivåer som inte setts sedan 1930-talet eller rentav 1800-talet.

Starka ekonomiska krafter verkar dessutom för att ojäm lik he ten kommer att fortsätta att öka, något som i förlängningen kan innebära ett hot mot demokratin och de värderingar om social rättvisa den är grundad på. Men det finns också möjliga motkrafter, där en politisk inriktning mot att återupprätta någon form av demokratisk kontroll över kapitalismen, kan spela en viktig roll.

Kapitalet i tjugoförsta århundradet är ett ovärderligt bidrag för att förstå de mäktiga ekonomiska mekanismer som styr våra moderna sam hällen. Den är också ett tungt argument för varför jämlikhetsfrågan måste återfå sin centrala plats i varje diskussion om hur framtidens sociala liv ska se ut.

OM FÖRFATTAREN

Thomas Piketty, född 1971, är en fransk national eko nom specia li serad på ojämlikhet i fördelning av inkomst och förmögenhet. Han är professor vid École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris School of Economics och London School of Economics.

OM BOKEN

"Thomas Piketty är inte något känt namn, men det kommer kanske att förändras genom publiceringen av hans storartade och förkrossande betraktelse om ojämlikhet, Kapitalet i tjugoförsta århundradet. Piketty har skrivit en i sanning enastående bok. Det är ett verk som förenar stor historisk överblick - när hörde du senaste en ekonom åberopa Jane Austen och Balzac? - med omsorgsfull analys av data. Och fastän Piketty gör sig lustig över den nationalekonomiska professionen för dess barnsliga passion för matematik, så underbygger han sin egen diskussion med en ekonomisk modell som är något av ett konststycke, ett angreppssätt som integrerar analys av ekonomisk tillväxt med fördelningen av inkomst och förmögenhet. Det här är en bok som kommer att förändra både hur vi ser på samhället och den nationalekonomiska praktiken." Paul Krugman i New York Review of Books

"Kapitalet i tjugoförsta århundradet är ett standardverk för en ny tid. En klassiker. Det ekonomiska para digmskiftet mellan två hårda pärmar. En bok som kommer att influera ekonomer och politiker för lång tid framöver. Ni får ursäkta mitt pretentiösa tonläge, men det här är ett sådan verk. Alla som är intresserade av de stora krafter som formar samhället kommer behöva relatera till Thomas Piketty de närmaste åren. De kommer rentav att behöva läsa Thomas Piketty. Deras smala lycka är att den 700-sidiga boken inte bara är läsbar, utan relativt uppslukande. Genom att upptäcka och sammanställa tidigare aldrig skådad data har Thomas Piketty upptäckt en ny ekonomisk planet. Problemet är bara att det är vår egen." Katrine Kielos (Marçal) i Dagens Nyheter
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kapitalet i tjugoförsta århundradet
  2. +
  3. Kapitalet och ideologin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kapitalet och ideologin av Thomas Piketty (inbunden).

Köp båda 2 för 333 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kapitalet i tjugoförsta århundradet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. pedagogisk ansats
    HuS, 25 augusti 2017

    Pikettys Kapitalet.. är en förvånansvärt lättläst bok i ämnet, och översättningen känns adekvat med ett trevligt språk. Piketty har bland annat ambitionen att förklara ojämlikheten i inkomst och förmögenhet mellan olika länder och individer i världen och lyckas tämligen väl med det.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Thomas Piketty