Slopad arvs- och gåvoskatt (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
54
Utgivningsdatum
2005-07-01
Förlag
Raster förlag
Medarbetare
Tjäder, Claes (medf.)
Dimensioner
245 x 175 x 6 mm
Vikt
180 g
SAB
Qafbaa
ISBN
9789187215513
Slopad arvs- och gåvoskatt (häftad)

Slopad arvs- och gåvoskatt

om nya möjligheter och förändrad planering

Häftad Svenska, 2005-07-01
102
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Slopandet av arvs- och gåvoskatterna den 17 december 2004 medför stora skattelättnader för många i samband med arv, gåva och generationsväxling. Men trots att skatterna slopats så finns det anledning att vara uppmärksam i vissa situationer. Så snart givaren vill ha ett vederlag eller skriva in villkor i gåvobrevet kan det lätt bli komplikationer. I boken reder författarna ut begreppen och visar var gränsen går mellan en gåva och ett köp och hur vederlag och villkor skall hanteras. I en del fall kan det rent av vara bättre att överföra egendom eller verksamhet helt eller delvis genom ett köp. Det har även införts förändringar av några besvärliga regler på inkomstskattesidan. Reglerna för hanteringen av periodiseringsfond, räntefördelning och skogskonto är ändrade så att såväl överlåtare som mottagare kan agera på ett helt annat sätt än tidigare. Boken går igenom dessa problem och belyser faror och möjligheter i olika exempel. Den avser att vara en praktisk handledning och inkörsport till nu gällande lagstiftning. Staffan Seth har varit domare i skattemål i kammarrätten och har sedan 1970-talet arbetat som skattekonsult åt små och medelstora företag med inriktning på långsiktig planering och generationsväxling. Han är författare till ett flertal böcker på området, bland andra »Skog. Köp, förvaltning, försäljning, samägande, generationsväxling« (tillsammans med Clas Tjäder), Raster Förlag. Clas Tjäder är skogsmästare och fastighetsmäklare. Han arbetar även med fastighetsfrågor, värdering, köp och försäljning av skog.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Slopad arvs- och gåvoskatt
  2. +
  3. Kupongskattelagen : en kommentar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kupongskattelagen : en kommentar av Daniel Jilkén, Ulrika Grip, Johanna Dufwa (häftad).

Köp båda 2 för 551 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Staffan Seth

  • Skog (huvudbok + supplement)

    Staffan Seth

    Observera att uppdateringsbilaga ISBN 978-91-87215-520 medföljer fritt vid köp av boken. Den här boken är den första i sitt slag som ger en överblick för den som äger, planerar att köpa/sälja eller generationsväxla skog. Även samägande behandlas. ...

Övrig information

Utkommen juli 2005. Innehållet förekommer även som uppdateringsbilaga till boken Skog.

I dagarna möter man ofta mer eller mindre farliga råd om hur man kan undgå reavinstbeskattning mm efter att arvs- och gåvoskatten slopats. Man bör i stället ta med bl.a. civilrättsliga aspekter och skatteflyktsbestämmelser vid bedömningen.

Den slopade arvs- och gåvoskatten 17 december 2004 innebär därför inte att behovet av effektiv ekonomisk planering t.ex. för överföring av värden upphör. Den här skriften fokuserar på de förändrade kraven på villaägare, aktieägare, rörelseinnehavare (inkl. de som äger jord- och skogsbruk) för att bl.a. effekterna av överlåtelser och generationsväxlingar skall kunna bli maximalt förmånliga inom ramen för gällande lagstiftning.