Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
PDF med vattenmärke (3.0 MB)
Om vattenmärkning
PDF-böcker lämpar sig inte för läsning på små skärmar, t ex mobiler.
Språk
Svenska
Serie
Kairos (del 8)
Utgivningsdatum
2005-10-26
Förlag
Raster förlag
ISBN
9789187215643

Design och konst. Del 1 E-bok

E-bok (PDF),  Svenska, 2005-10-26
169
Billigast på PriceRunner
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Design och konst? Bara för några decennier sedan uttrycktes relationen snarare som design eller konst, och då uppfattades skiljelinjen som en produktiv gräns att stödja sig mot för båda kategorierna. Designföremålen tycktes på detta sätt kunna undslippa en del av konstvärldens pretentioner, medan bildkonsten för sin del i jämförelse med designobjekten slapp vara anonym, tjänande och underställd. Nu ter sig i stället förbindelserna dem emellan, de från båda håll överskridande kontakterna, som självklara, belysande och befriande, för båda parter: design och bildkonst. Förklaringen till förändringen idag kan man finna på många plan, och har sin utgångspunkt såväl i designens behov som i bildkonstens.

Det föreligger ingen brist på intressanta texter om relationen mellan design och konst, den bok som planerades har växt ut till två volymer. Samtliga texter är nyöversatta från sitt originalspråk och i de flesta fall från originalutgåvan.

Denna del omfattar texter från och med 1700-talets andra hälft, då design på ett mer påtagligt sätt blev föremål för statens intresse, till tiden före 1960. Den koncentrerar sig i huvudsak på problem förknippade med upplysningens och modernismens strävan att utnyttja konstens verkningsmedel även på industriproduktionen. Del 2 innehåller texter skrivna under tiden efter 1960.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »