Världen av i går : en europés minnen (pocket)
På topplistor
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
478
Utgivningsdatum
2013-06-10
Upplaga
1
Förlag
Ersatz
Översättare
Hugo Hultenberg, Anna Bengtsson
Originaltitel
Die Welt von Gestern
Medarbetare
Liljemärker, Håkan (form) / Wallin, Ola (form)
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
261 g
SAB
Gfz Zweig, Stefan
ISBN
9789187219382

Världen av i går : en europés minnen

(86 röster)  |  Läs 11 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-06-10
79
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Boken som inspirerade Wes Anderson till filmen »The Grand Budapest Hotel«.

Österrikaren Stefan Zweig (1881-1941) var en av sin tids mest uppburna författare, läst och beundrad världen över, tills den politiska situationen drev honom i landsflykt efter Hitlers maktövertagande och hans böcker förbjöds. På ett hotellrum i Brasilien 1939-41 nedtecknar han fritt ur minnet sin sedermera legendariska skildring av det gamla Europas undergång. Fin de siècles Wien, första världskriget, hyperinflationen, nationalsocialismens uppkomst och vägen fram till krigsutbrottet 1939 - aldrig har denna epok frambesvurits mer levande än i Världen av igår. Här finns även kärleksfulla porträtt av vännerna Rilke, Joyce, Freud och många fler. Efter att ha skrivit detta vittnesbörd till eftervärlden tog Zweig sitt liv tillsammans med hustrun. Boken utkom första gången i Stockholm 1942, mitt under brinnande krig.

»Jag betraktar inte vårt minne som en funktion vilken slumpvis bevarar det ena och slumpvis släpper det andra, utan som en klokt ordnande och sovrande kraft. Allt som man glömmer av sitt liv är i själva verket av en inre instinkt dömt att glömmas bort. Endast det som räddade sig över till minnet har rätt att bevaras åt andra. Må ni, mina minnen, därför tala och välja i mitt ställe och ge åtminstone en spegelreflex av mitt liv, innan det sjunker in i mörkret!« Stefan Zweig
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Världen av i går : en europés minnen
 2. +
 3. Jävla karlar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jävla karlar av Andrev Walden (inbunden).

Köp båda 2 för 258 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Världen av i går : en europés minnen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fascinerande tidsdokument
  Fabbe, 20 september 2023

  Stefan Zweig - Världen av igår. Boken som är en slags biografi och tidskapsel över författaren, tiden och världen han levde i och hur den förändrades från sent 1800 tal till början av Andra världskriget. Det är oerhört fascinerande att få en ögonblicksskildring över hur dramatiskt världen förändrades under de ca 50 åren som Zweig beskriver. Från det Victorianska strikta 1800 talet med en öppenhet och nästan naiv syn på världen till det kontrollerade kaoset som målas upp framför oss med Andra ... Läs hela recensionen

 2. Viktig och extremt angelägen bok!
  Lars Bagge, 10 april 2018

  Detta är utan tvekan en underbar, men också skrämmande beskrivning av en tid som vi behöver veta jättemycket om just i vår tid. Vårt historiska minne är en katastrof. SZ är en klart lysande fyrbåk som vi alla behöver lyssna till!

 3. Efterkrigstidens viktigaste bok
  Gun Agneta Liljegren, 19 december 2016

  Boken är en läsupplevelse, kulturellt, språkligt, historiskt, politiskt! Vad innebär det att vara europé, att vara människa och hur var det egentligen under tiden under och mellan två krig i Europa? Vad hände med det öppna Europa och vad hände med drömmen om frihet?
  Människor, politik, miljö, de riktigt stora kulturpersonligheterna beskrivs på ett språk som ger en upplevelse av en film som spelas upp, en närvaro där texten blir bild och känsla.
  Boken är rykande aktuell i dagens politiska landskap.

 4. En fantastisk skildring
  Bokälskare, 20 april 2016

  Sällan man har nöjet att få läsa en bok som är så innehållsrik och skriven med ett så utmärkt språk! Bilden av Europa vidgas och fördjupas. Högaktuell som en bakgrund till dagens politik, idéutveckling och ansvarstagande för det gemensamma EU. En referensram för egna tankespår kring vad är politik, kultur, ideologi, filosofi? Och vad är det att vara människa?

 5. Stefan Zweig. "Världen av igår: en europés minnen"
  Stefan Höjelid, 17 februari 2016

  En fantastisk bok, håller helt med! Liksom för övrigt George Prochniks biografi över Stefan Zweig. Ett par faktafel bara i förlagets brödtext. Zweig dog inte 1941 utan i februari 1942 i Petrópolis i Brasilien. Det är väl inte heller så att han nedtecknade detta manus i minnet 1939-1941 på ett hotellrum, utan det var väl i själva verket så att han skrev större delen av detta manus i USA. Det måste då ha varit mellan tidig höst 1940, då han och Lotte lämnade England för USA, och tidig höst 1941... Läs hela recensionen

 6. Finns det hopp?
  Ingegerd, UM Marsing, 1 december 2015

  Det var mycket smärtsammare att läsa boken den här gången, än för ca 40-år sedan. Pilkorsarna går nu igen, tänk att människan aldrig drar lärdom av sin historia.

 7. Otroligt att kunna förmedla så mycket av en epok..
  Inga Stiernspetz, 2 oktober 2014

  Författaren dog ungefär när jag föddes och ändå får han mig att känna mig så närvarande i "hans" tid.
  Boken måste läsas i lugn och ro, varenda mening är fylld av Zweigs eget liv och Europas d:o.
  Boken känns ju så modern och förf. blickar in i framtiden, så sorgligt att han inte kunde vänta ut kriget utan valde, att tillsammans med hustrun, ta sitt liv.

 8. strålande biografi
  Paul Denberg, 21 maj 2014

  Denna biografi av det mest framstående författaren under mellankrigstiden borde vara en "måste"i skolorna i vårar land.Hans beskrivning och bekantskap av mellan Europas kultur personligheter öppnade ögon för min del att läsa vidare om dom.

 9. Skrivet till mina vänner på FB
  Annika Karpfors, 7 maj 2014

  Läser just nu en underbar bok av österrikaren Stefan Zweig, Världen av igår. Han beskriver sin uppväxt i Wien vid sekelskiftet 1900, som han kallar "trygghetens tidsålder" då man förutsatte att allt skulle vara bestående, just som det var. Och ville man komma upp sig i världen skulle man försöka se så gammal ut som möjligt, han skriver om hur unga män la sig till med stora skägg och guldbågade glasögon, svarta långa rockar och "eftersträvade en gravitetisk gång och lätt korpulens för att förk... Läs hela recensionen

 10. Boken rekommenderas den som vill förstå sin egen tid...
  Anders Melin, 21 januari 2014

  Boken rekommenderas den som vill förstå sin egen tid genom återblickar på Europas historia under slutet av 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Av speciellt intresse är författarens beskrivning av Wiens kulturliv i början av förra seklet och de patriotiska stämningar som utmynnade i det första världskriget.
  I skildringen av mellankrigstiden ges läsaren möjlighet att stifta bekantskap med många av tidens ledande kulturpersonligheter och får samtidigt ta del av författarens oro i... Läs hela recensionen

 11. Helt fantastisk bok om du är Historieintresserad....
  salasso, 6 januari 2014

  Helt fantastisk bok om du är Historieintresserad. Speciellt tiden före 1914. Passar bra det är ju 100 år sedan i år, som katastrofen drabbade Europa. Läs gärna simultamt boken av- Joseph Roth"Radetzkymarschen".

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Stefan Zweig