Metro 2033 : Den sista tillflykten (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Metro (del 1)
Antal sidor
463
Utgivningsdatum
2013-07-01
Upplaga
1
Förlag
Coltso
Översättare
Ola Wallin
Originaltitel
Metro 2033
Medarbetare
Wallin, Ola (form)
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Hce
ISBN
9789187219696

Metro 2033 : Den sista tillflykten

(45 röster)  |   Läs 9 recensioner
Pocket,  Svenska, 2013-07-01
79
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
MOSKVA ÅR 2033. Civilisationens nordligaste utpost, en ensam metrostation, attackeras av gåtfulla varelser som uppstått i det sista kriget. Världen ligger i ruiner, jordytan är kontaminerad och ett rov för solens dödliga strålar. En sista människospillra har sökt skydd i Moskva-metron, världens största atombombssäkra bunker, där stationerna har omvandlats till små statsstater med egna ideologier och styrelseskick. Överallt pågår en ständig kamp om livsutrymmet, vattenfiltren, elaggregaten och svampodlingarna, alltmedan mörkret och fasan härskar i tunnlarna. En ung man tvingas ut på en farlig vandring genom den underjordiska labyrinten av tunnlar, schakt och sidospår, där ingen vet vad som väntar bakom nästa kurva.

METRO 2033 bygger på sovjetiska myter om en hemlig stad under jorden och det faktum att Moskvametron byggdes för att motstå en kärnvapenattack. Boken har gjort succé i hemlandet och översatts till ett stort antal språk. Det finns även två datorspel som bygger på boken, med manus av författaren själv.

KRITIKERRÖSTER

»Om jag någon gång reser till Moskva kommer jag att ta med mig Dmitrij Gluchovskijs dystopiska roman Metro 2033 och ägna dagarna åt att åka runt i tunnelbanan och station för station bocka av skådeplatserna i denna ryska bästsäljare. Jag är normalt ganska sval inför framtidsscenarier med sf-inslag, men Gluchovskij bryter ner mitt motstånd mot genren och drar mig med på en svindlande, omtumlande färd genom Moskvas underjordiska tunnelsystem.« Nils Schwarz, Expressen

»Författaren har skapat ett häftigt och originellt fantasirike av Moskvas tunnelbana En suverän debut.« Spiegel »Årets bok!« Moscow Times

UTDRAG UR BOKEN:

»Mannen som gick längst bak i ledet kände sig uppenbarligen illa till mods och kastade hela tiden ängsliga blickar över axeln. Varje ensam vandrare i metron var förtrogen med den känslan. Det fanns till och med en särskild beteckning för den: tunnelångest. När man går genom en tunnel, i synnerhet med en dålig lampa, känns det alltid som om faran närmar sig bakifrån. Ibland blir känslan så intensiv att man tycker sig förnimma en tung blick i ryggen, eller inte ens blick... Vem vet vem eller vad som döljer sig i mörkret och hur den eller det uppfattar världen? Till slut blir anspänningen så outhärdlig att man inte står ut längre, man snurrar runt, blixtsnabbt, och viftar med ljusstrålen i det svarta - men ingen där... Tystnad... Tomhet ... Allt verkar lugnt. Men medan man tittar bakåt, kisar in i mörkret tills ögonen värker, förtätas känslan på nytt av faran som närmar sig bakom ryggen, och återigen växer behovet av att vända sig om och lysa med lampan i tunneln - är det någon där, har någon smugit sig fram, medan man tittade åt andra hållet... «
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Metro 2033 : Den sista tillflykten
 2. +
 3. Metro 2034. Försvaret av Sevastopolskaja

De som köpt den här boken har ofta också köpt Metro 2034. Försvaret av Sevastopolskaja av Dmitrij Gluchovskij (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Metro 2033 : Den sista tillflykten. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Spännande bok
  Jonas Höglund, 18 mars 2021

  Jag är en rymd sci-fi älskare och den är lite väl mycket jorden i dag. Men mycket spännande bok så långt jag läst 1/4-sel. Det största problemet är att texten är så galet liten.

 2. Intressant!
  Scifi, 18 oktober 2019

  Oerhört intressant och suggestiv. Uppfriskande och nyskapande. Jag förstår varför berättelsen tilltalat så många. En "outsider" roman som nått ut till den stora massan. Läs den. Varma rekommendationer!

 3. Postapokalyptisk kliché
  Björn , 23 maj 2018

  En ung man vandrar genom världen efter den stora katastrofen och upplever äventyr och provar sina krafter mot ständigt nya och mystiska faror. Ett standardgrepp i den postapokalyptiska science fiction-genren, men här skriven på (eller översatt till) en tungfotad gymnasieprosa.
  Det positiva är den underjordiska miljön, en vindlande labyrint av mörka gångar fyllda av anade och upplevda hemskheter. Men den ytliga och trista personteckningen och och språket gör boken trögläst.
  Liknande me... Läs hela recensionen

 4. Fängslande historia
  Simon Johansson, 17 december 2017

  En bok som fängslar förtroendet hos även den vanvettiga läsaren!
  Gillar du gamla "Moskva myter"? Då är detta en bok för din smak!

 5. Suggestiv postapokalyps
  Anna Skarp, 24 januari 2017

  Gluchovskijs skildring av mänsklighetens postapokalyptiska tillvaro och överlevnadskamp i Moskvametrons tunnlar suger tag i en direkt. Det är svårt att lägga boken ifrån sig!

 6. Originell och intressant berättelse!
  Henrik Wallin, 1 augusti 2016

  En bok som bara måste läsas om man är det minsta intresserad av sci-fi, skräck, post-apokalyptiska skildringar, dystopier, eller bara en bra berättelse. Mycket fängslande läsning från början till slut!

 7. En mörk framtid väntar oss...
  Christoffer Rockstroh, 30 juni 2015

  I ett scenario i en framtida, ödelagd värld så utspelar sig denna bok.

  Ruskigt bra skriven, mörk, dyster, otäck. Men ibland lyser hoppet igenom.

  Enormt läsvärd!

 8. Mycket bra...
  Fleecey, 22 maj 2014

  Mycket bra bok som jag kan rekommendera till andra! Jag är förtjust i sån här böcker och den ger verkligen en bra spänning!

 9. Mycket underhållande och spännande bok om livet i...
  Niclas, 1 augusti 2013

  Mycket underhållande och spännande bok om livet i Moskvas tunnelbana efter ett kärnvapenkrig. Berättelsen följer den episke hjältens mönster från antiken, med en ung hjälte som beger sig ut på ett odysseliknande äventyr. Boken kan upplevas något naiv av äldre läsare, vilket gör att jag främst skulle rekommendera den till ungdomar och scifi-fans.

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Dmitrij Gluchovskij