Pessimistiska kardinalsatser : vademecum för de friaste andarna ; Promenad med störningar : Druskowitz vs Nietzsche (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
198
Utgivningsdatum
2014-05-09
Upplaga
1
Förlag
Ersatz
Översättare
Peter Handberg
Originaltitel
Pessimistische Kardinalsätze
Medarbetare
Liljemärker, Håkan (form)
Dimensioner
175 x 115 x 23 mm
Vikt
320 g
SAB
Dbz Druskowitz, Helene von
ISBN
9789187219771
Pessimistiska kardinalsatser : vademecum för de friaste andarna ; Promenad med störningar : Druskowitz vs Nietzsche (inbunden)

Pessimistiska kardinalsatser : vademecum för de friaste andarna ; Promenad med störningar : Druskowitz vs Nietzsche

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2014-05-09
185
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.

OBS! Denna bok är tryckt utan rygg

«1. Pessimismens tyngdpunkt ligger i åskådningen av mannen. Den enda sanna och riktiga belysningen av världen kulminerar i en förintande kritik av mannen.«
Dr Helene von Druskowitz

»Mannen som logisk och moralisk omöjlighet och som världens förbannelse«

Den österrikiska filosofen, författaren och feminis ten dr Helene von Druskowitz (1856-1918) tillbringade 27 år på sinnessjukhuset i Amstetten. Där skrev hon sina »Pessimistiska kardinal satser: Vademecum för de friaste andarna«, varpå hon tvingades intyga att hon aldrig mer skulle författa någon skrift.

År 1884 hade hon lärt känna Fried rich Nietzsche, men bekantskapen blev inte långvarig. I »Promenad med störningar« (ingår i samma volym) försöker Peter Handberg visa hur de båda tänkarna efter det explosiva mötet radikaliserades i sin syn på de motsatta könen.

PESSIMISTISKA KARDINALSATSER

3. Mannen är det vulgära arbetets hjälte, en född proletär och den simplaste plebej. Han är den ondskefulla och dumma djävulen som ständigt på nytt stör naturens frid; han har förvandlat livet, som går ut på glädje, lätthet och korthet, till ett satanshelvete utan slut.

4. Mannen är ett mellanled mellan djur och människa, ty han är ett missfoster och som sådant så till den grad löjligt utrustad att han varken kan vara det ena eller det andra fullt ut.

23. Hur mycket fantasi det än kan finnas i enskilda ting som mannen har åstadkommit så är det ändå alltid fråga om pärlan hos musslan, »en sjukdom hos djuret«.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Pessimistiska kardinalsatser : vademecum för de friaste andarna ; Promenad med störningar : Druskowitz vs Nietzsche
 2. +
 3. Världsordning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Världsordning av Henry Kissinger (inbunden).

Köp båda 2 för 440 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Pessimistiska kardinalsatser : vademecum för de friaste andarna ; Promenad med störningar : Druskowitz vs Nietzsche. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Omtumlande läsning
  BJ, 11 september 2015

  Denna text har jämförts med Valerie Solanas Scum-manifest, och det ligger nära till hands. Samma raseri, samma inspiration, samma utsatthet. Druskowitz är däremot filosof, och texten bär med sig intryck av Nietzsche, Leibnitz och Schopenhauer. Genialiskt blandas med ren galenskap. Peter Handbergs essä är lika lång som själva texten, välskriven och mycket upplysande. En boks yttre gestaltning är också en stor del av upplevelsen. Här har man valt att klä Druskowitz epos i två ilsket orange kart... Läs hela recensionen

 2. Pessimistiska kardinalsatser
  Ulf, 3 september 2014

  Druskowitz satser visar att det man tror ät först (i detta fall scum) ofta inte är det. Annorlunda dock, Druskozitz är bildad vilket inte Solana verkar att vara, så både språk och budskapet form skiljer sig till Druskowitz fördel. Tidsramarna är olika förstås. Druskowitz vs Nietsche var väldigt intressant att läsa, faktiskt intressantare än kardinalsatserna, och den fick mig att slutligen läsa med Så talade Zarathustra.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna