En bit Racken : kulinariska strövtåg i Rackenmålarnas fotspår (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
256
Utgivningsdatum
2013-07-22
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Sjödelius, Johan (form)
Dimensioner
290 x 250 x 20 mm
Vikt
1500 g
SAB
Ib
ISBN
9789187283062
En bit Racken : kulinariska strövtåg i Rackenmålarnas fotspår (inbunden)

En bit Racken : kulinariska strövtåg i Rackenmålarnas fotspår

(8 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden, Svenska, 2013-07-22
309
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Två år innan 1800-talet gick över till 1900-tal anlände det nygifta konstnärsparet Maja och Gustaf Fjæstad till skulptören Christian Erikssons ateljé och bostad, Oppstuhage, i Taserud utanför Arvika i västra Värmland. Därmed var de första av de konstnärer på plats som längre fram skulle komma att kallas Rackenkonstnärerna.
Rackenkolonin var en konstnärskoloni som hade stora likheter med den trettio år äldre Skagenkolonin i Danmark. Det var inte bara det nordiska ljuset över sjö och hav som var ett gemensamt kännetecken. Precis som i Skagen var det fyra konstnärer, varav två gifta med varandra, som blev de stora konstnärsnamnen och förgrundsgestalter i kolonin Maja och Gustaf Fjæstad, Björn Ahlgrensson samt Fritz Lindström.
Därefter har många konstnärer, konsthantverkare och musiker fått sin inspiration, plattform, utbildning och inte att förglömma kulinariska upplevelser i dessa trakter.

Den mycket matintresserade Lena Sewall, har letat fram recept och beskrivningar av måltider och matvanor i brev, böcker, gamla handskrivna receptsamlingar och gömmor. Men recepten är faktiskt inte huvudsaken i den här boken. Det hon allra mest velat är att visa på alla kontakter med den europeiska konstvärlden som Rackenkolonin hade och vad de åstadkom, dessa kosmopolitiska och färgstarka konstnärer, konsthantverkare och musiker i Taserud och Långvak och runt sjön Racken.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En bit Racken : kulinariska strövtåg i Rackenmålarnas fotspår
 2. +
 3. Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det fallna imperiet : Ryssland och väst under V... av Martin Kragh (pocket).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av En bit Racken : kulinariska strövtåg i Rackenmålarnas fotspår. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lena Sewall = för lite' känd författare med espri!

  Efter att ha läst Arvika sjukhusbiblioteks exemplar blev det helt klart att vi som nya Arvikabor måste ha ett eget ex i vårt bibliotek.

  Trevlig, levande och fin dokumentation om dessa intressanta människors liv och öden i Rackenbygden.

  Lena gjorde oss mer nyfikna på hennes eget liv och författarskap efter en mycket trevlig afton i oktober då hon besökte vårt huvudbibliotek i Arvika.

  Läser gärna mer av denna begåvade författare som rört sig i länder och områden som vi själva också känner från vårt eget liv.

 2. En helt underbar bok
  Agneta Fohlin, 8 juni 2015

  Väl skriven och den visar på att författaren har gjort en noggrann genomgång av tillgänglig litteratur. Hon har intervjuat aktuella personer som känner eller kände konstnärerna. Att hon själv kände trakten och någon av konstnärerna gör det än mer intressant. Lena har utifrån allt hon läst och det verkar vara nästan allt gjort en fin sammanställning. Konstverken välvalda. Recepten så kul.
  En fantastiskt fin bok att ge i present till alla värmlänningar med konstintresse och matintresse

 3. Blir sugen på att återvända till Värmland och vandra...
  Susanne Marie Queckfeldt, 31 december 2013

  Blir sugen på att återvända till Värmland och vandra lite i Rackenmålarnas spår, det var många år sedan jag var där. Fantastisk konst som jag inte upptäckt förut men tack vare boken så ska jag titta mer på dessa konstnärers verk. Bra recept!

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Lena Sewall

 • Mina värmländska matrötter : ett liv med mat och vänner

  Lena Sewall

    Äntligen har författaren och matskribenten Lena Sewall samlat sina efterfrå¿gade favoritrecept i en bok. I boken gör hon en matresa genom sitt liv från tidig barndom till nutid och bjuder på recept som hon aldrig tröttnar på. Lena växte upp...