Bröderna Erikssons möbelverkstad : när Taserudsjugend kom till världen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2015-08-17
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Kollberg, Per (form) / Hellström, Lena (foto)
Dimensioner
295 x 255 x 25 mm
Vikt
1510 g
SAB
Ihhb
ISBN
9789187283628

Bröderna Erikssons möbelverkstad : när Taserudsjugend kom till världen

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2015-08-17
301
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Hur Taserudsjugend kom till världen

Bröderna Eriksson (Ola, Karl och Elis) övertog sin fars snickeri 1891 och startade Bröderna Erikssons Möbelverkstad i Arvika. De var då alla välutbildade och snickeriet var redo utföra avancerade beställningar. De engagerade hantverkare, konstnärer, smeder och väverskor i arbetet med uppdragen och ur detta växte den nya tidens konsthantverk. Konstnärerna i Rackstadgruppen anlitades; exempelvis ritade Gustaf Fjæstad möbler, Björn Ahlgrensson och Maja Fjæstad ritade intarsiamönster för möbler.

Anmärkningsvärt är att i tidens styvt manliga värld tillät Bröderna Eriksson även flera kvinnor att gå i lära på snickeriet. Exempelvis utbildade sig Nanna Johansen (dotter till Skagenkonstnären Viggo Johansen) hos bröderna i Taserud. Lillebror Christian, med 20 år i internationella miljöer och konstutbildning från Paris, var en stark komplettering till Bröderna Erikssons snickeri. Han hade knutit många vänskapsband och kontakter, han var en erkänd skulptör och han hade kontinuerliga kontakter med Stockholms överklass och nya borgerlighet. Beställningarna flödade och snickeriet kunde i strid ström leverera färdiga möbler via tågtransport till Stockholm men också andra delar av landet Christian fick ett stort skulpturuppdrag för Kiruna nya kyrka.

Brödrakvartettens stora kunskaper och breda nätverk skapar helt unika möbler som i dag hör till landets förnäma kulturarv. De introducerade en egen variant av det som senare skulle komma att kallas Jugendstil. En nyckel till framgången är deras stora sociala kompetens och förmåga till samarbete. Samarbetspartners var tidens stora arkitekter och samhällsbyggare, kundkretsen dåtidens stilmedvetna överklass och nya borgerlighet.
Prins Eugén, Nils Kreuger, Karl-Otto och Eva Bonnier, Ernest Thiel, Pontus Fürstenberg, Hjalmar Lundbohm och Carl Laurin är bara några exempel på viktiga personer i sammanhanget. Bland formgivarna av möbler som tillverkades i Taserud kan nämnas Carl Westman, Ragnar Östberg, Axel Lindegren, Elis Benkert m fl.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Bröderna Erikssons möbelverkstad : när Taserudsjugend kom till världen
 2. +
 3. Hällristningarnas värld

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hällristningarnas värld av Johan Ling (inbunden).

Köp båda 2 för 540 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Bröderna Erikssons möbelverkstad : när Taserudsjugend kom till världen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Taserudsboken
  Inger, 18 november 2021

  Boken var välgjord med bra text, bra bilder och bra information om möbeltillverkningen i Taserud. Nyfiken på detta då jag äger litegrann av det som gjorts genom arv.
  Boken rekommenderas verkligen

 2. Om Taserudsjugend
  imba (Vänersborg), 9 december 2015

  Intressant bok, men skulle önskat veta mer om andra föremål, då det fanns en annan modell av träljusstake och det gjordes även träfat.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Lena Hellström

 • Oskuld? : efter hundra år av kvinnlig rösträtt

  Lena Hellström

  Lagen om krav på kvinnans oskuld vid giftermål upphävdes 1921. Efter en lång och modig kamp för kvinnans fulla människovärde som myndiga medborgare med politiska rättigheter, kunde Sveriges kvinnor för första gången år 1921 lägga sina valsedlar i ...

 • Oskuld? Efter hundra år av kvinnlig rösträtt

  Lena Hellström

  Lagen om krav på kvinnans oskuld vid giftermål upphävdes 1921. Efter en lång och modig kamp för kvinnans fulla människovärde som myndiga medborgare med politiska rättigheter, kunde Sveriges kvinnor för första gången år 1921 lägga sina valsedlar i ...