Luleälven : möten i norr (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2015-12-04
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Mannberg, Maria (form) / Svensson, Mikael (foto)
Dimensioner
280 x 245 x 25 mm
Vikt
1574 g
ISBN
9789187283796

Luleälven : möten i norr

(4 röster)
Inbunden,  Svenska, 2015-12-04
209
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Luleälven är kontrasternas älv.
Följ med på en resa från istid till Facebook, längs kontrasternas älv.
Här skapade vattenkraftutbyggnaden förutsättningar för Sveriges industrialisering under 1900-talet. Idag bidrar älven med ungefär 10 procent av landets produktion av elkraft. Detta sker mitt i världsarvsområdet Laponia, som innehåller några av våra mest spektakulära nationalparker.

Luleälven hämtar sitt vatten från Sarek och Muddus men även från Norges högfjäll och glaciärer. Via odlingslandskapet närmar sig sedan älven havet, och på denna färd passeras militärstaden Boden och residensstaden Luleå, med universitet och energikrävande industrier. Till slut rinner älven ut i ett unikt skärgårdslandskap, som präglats av älvens tillskott av sandmaterial och en landhöjning som pågått ända sedan den senaste istiden.

När Luleälven, via odlingslandskapet, närmar sig havet passeras militärstaden Boden och residensstaden Luleå, med universitet och energikrävande industrier.
Industrialiseringen av älven började med timmerflottningen, gruvnäringen, järnvägen och stålindustrin. Idag är Facebook en stor användare av Luleälvens förnybara energi. Denna utveckling har skett mitt i världsarvsområdet Laponia, som innehåller några av våra mest spektakulära nationalparker. Området är också samernas och rennäringens rike.

I Luleälven möten i norr vill författarna och fotograf ge sin bild av Luleälven och dess avrinningsområde. Utgångspunkten är personliga intryck från möten med människor, kultur och natur under resor och vandringar i området, men de har också med sig erfarenheter från sina yrkesliv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Luleälven : möten i norr
  2. +
  3. Saudade : att längta bort och hem på samma gång

De som köpt den här boken har ofta också köpt Saudade : att längta bort och hem på samma gång av Henrik Brandão Jönsson (inbunden).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna