Studio Wezäta : färgfotografiets genombrott i svensk reklam (inbunden) Studio Wezäta : färgfotografiets genombrott i svensk reklam
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
207
Utgivningsdatum
2016-05-17
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Ragnarsson, Peter (form)
Dimensioner
277 x 247 x 20 mm
Vikt
1319 g
SAB
Pnaf
ISBN
9789187283819
Studio Wezäta : färgfotografiets genombrott i svensk reklam (inbunden)

Studio Wezäta : färgfotografiets genombrott i svensk reklam

(4 röster)
Inbunden,  Svenska, 2016-05-17
19 59 Du sparar 68%
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Detta är en vacker och fascinerande fotobok om Göteborgsföretaget Wezätas fotostudio. Med produktioner som Volvos reklam, Ica-kalendern och Stora kokboken, tog de färgfotografiet rakt in i det svenska folkhemmet.
På 1940-talet illustrerades svenska kokböcker med svartvita bilder av till exempel bakelser eller smörgåsbord. I turistbroschyrer för norska fjordar eller holländska tulpanfält var bilderna svartvita. Färgfotografiet blev därför en sensation när det kom och i Sverige fick det sitt stora genombrott under 1950-talet.
Tack vare att chefsfotograf Sixten Sandell tidigt experimenterade med färgfotografiska tekniker, hörde man på Wezäta till färgfotografiets pionjärer inom svensk reklam. När företagen tävlade om att synas mest under rekordåren på femtiotalet blev Wezäta snabbt en av de viktigaste aktörerna i reklamsverige.
På Wezäta producerades reklamen för Saab, Marabou, Mazetti, SKF och många andra storföretag. De tidstypiska färg- och reklamfotografierna, från 1930-talet och fram till 1960-talet, låg länge bortglömda i företagets efterlämnade arkiv. Många kuvert med fotografier har nu sprättats för första gången på över femtio år för att här åter publiceras. Utifrån dessa fotografier, berättelser från studiopersonal och en introduktion till de färgfotografiska teknikernas utveckling, får vi här följa historien om hur den fotografiska reklamen i Sverige gick från svartvitt till färg.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Studio Wezäta : färgfotografiets genombrott i svensk reklam
 2. +
 3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 168 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ida Dicksson

 • Med Volvo i fokus : fotografen Bernt Lindström

  Ida Dicksson, Lena Knutson Udd

  Den här boken är en kavalkad av Bernt Lindströms bästa fotografier. Många har plockats fram ur Bernts egna gömmor och publiceras nu för första gång¿en. Andra känner vi igen som planscher hos vår lokala bilmekaniker eller som vykort på veteranbilmä...

 • Dammägarens handbok

  Ida Dicksson, Viktor Falkenström, Bengt Spade

  Dammbyggandet i Sverige har avsatt ett stort antal dammar, de flesta ganska små. Dammar har anlagts här sedan medeltiden när man önskat utnyttja vattnets kraft till tunga sysslor som att mala mjöl, såga timmer, stampa ben och vadmal, länsa gruvor ...