Utmaningen : den svenska välfärdsstatens möte med flyktingar i andra världskrigets tid (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.5 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
542
Utgivningsdatum
2014-10-16
Förlag
Nordic Academic Press
ISBN
9789187351648

Utmaningen : den svenska välfärdsstatens möte med flyktingar i andra världskrigets tid E-bok

E-bok,  Svenska, 2014-10-16

Styckköp

169
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Under 1920- och 1930-talen var den svenska flyktingpolitiken tydligt restriktiv och staten tog ringa ansvar för de utländska medborgare som fanns i landet. I början av 1950-talet hade staten dock accepterat det övergripande ansvaret över flyktingfrågorna och grunden lades till den liberala flyktingpolitik och den i stort sett fria invandring som utmärkte Sverige under seklets mitt.

I Utmaningen beskriver historikern Mikael Byström hur den gradvisa förändringen skedde. Flyktingar och andra immigranter kom att integreras i det svenska välfärdssystemet på i stort sett samma villkor som svenska medborgare. Men hur gick detta möte mellan den unga välfärdsstaten och flyktingarna till och hur organiserades myndigheterna? Vilka rättigheter och möjligheter hade dessa nya medborgare till försörjning, stöd och utbildning? Hade flyktingens kön, nationalitet och klass någon betydelse i sammanhanget?

Boken ger oss nya historiska perspektiv på både välfärdsstaten och flyktingpolitiken - två aktuella och intensivt debatterade ämnen också i Sverige av idag.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mikael Byström