Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
191
Utgivningsdatum
2016-04-15
Upplaga
1
Förlag
Bladh by Bladh
Medarbetare
Gemzell, Jenny (form) / Loström, Tomas (form) / Vall, Susanna (foto) / Vall, Sonia (foto) / Nathorst-Böös, Hella (foto) / Öjersson, Birgitta (foto)
Dimensioner
231 x 186 x 22 mm
Vikt
691 g
SAB
Qe
ISBN
9789187371844

Häxans trädgård : läkeväxter förr och nu

(53 röster)  |   Läs 7 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-04-15
217
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Häxans trädgård kombinerar trädgård, hälsa, kulturhistoria och andlighet. I handboksformat berättas kulturhistoria runt femtio av våra vanligaste läkeörter, hur de kan användas medicinskt, i matlagning och i hudvård idag. Tydliga foton hjälper läsaren att hitta rätt örter. Häxans trädgård tar även tillbaka en magisk dimension in i våra liv och trädgårdar genom örternas urgamla, viktiga roll i ritualer och som hjälp vid fokusering. Läsaren får handfasta tips på hur läkeörter hittas eller odlas, och hur de används.

Häxans trädgård ger läsaren andra ögon att se på det som växer omkring oss. Boken beskriver massor av vanliga växter som har skonsam effekt på olika åkommor: vissa blommor vars skönhet vi annars njuter av, kan även användas i dekokter mot värk. Oansenliga ogräs visar sig vara utmärkt lindring vid insektsbett eller blir ett gott vitamintillskott i salladen. Läkeörternas fantastiska egenskaper har kloka gummor känt till i årtusenden, fast i långa tider har kunskapen hållits hemlig. När den på 1600-talet kallades svart magi, sades de kloka gummorna samarbeta med djävulen och brändes på bål. Läkeörtstraditionen hamnade i skamvrån men dess kunskap sögs så småningom upp av läkemedelsindustrin. Idag är många av örternas medicinska verkan vetenskapligt belagd och det är dags att ge häxorna upprättelse!

OM FÖRFATTAREN Hella Nathorst-Böös har jobbat som frilansjournalist och stylist för populärpress i tjugofem år. Hon har genom åren skrivit mängder av artiklar om hälsa och personlig utveckling, och ett flertal artiklar om läkeörter. I sin trädgård har hon en örtagård med traditionella läkeörter. Hella brinner för kulturhistoria och kvinnohistoria och för att främja kroppslig och själslig hälsa. Alla dessa intressen möts i läkeörternas praktik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Häxans trädgård : läkeväxter förr och nu
 2. +
 3. Häxans handbok för ett giftfritt liv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Häxans handbok för ett giftfritt liv av Hella Nathorst-Böös (inbunden).

Köp båda 2 för 436 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Häxans trädgård : läkeväxter förr och nu. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Kanon bra
  Elke Kregehr, 6 maj 2021

  Denna boken är både fin skriven och full av inspiration. Det är rent nöje o hålla den i handen o bläddra!
  En fest även för ögonen

 2. Oseriös tant-kuriosa
  Kia, 10 juni 2017

  Boken känns som ett kommersiellt ihopkok med snygga bilder som ska sälja bra.
  Vi har en kulturskatt om svenska örter men boken är inte fokuserad på användning och effekt.

  Jag undrar också varför författaren är anonym? Ingenstans i boken står om vilken kompetens Hella har, varför hon skriver en bok om svenska örter eller om hennes meriter och arbete med örter. Min sambo sa att hon måste vara släkt med Linux skaparen med samma efternamn.

  Det är en hel del subtilt förlöj... Läs hela recensionen

 3. Vacker men svårläst
  Magnus Brättemark, 6 februari 2017

  De historiska delarna om häxprocesserna och vilka egenskaper växterna ansågs haft förr var intressanta. Men tyvärr tycker jag det ibland var lite svårt att hänga med på vad som är gammal folktro och vad som numera har visat sig fungera. Bokens layout och bilder är vackra, men hade varit lika snyggt om de valt ett litet större typsnitt. Jag hade svårt att läsa texten. Att viktigare delar är skrivet i en ljus gulbrun färg gjorde det inte lättare.

 4. Intressant, informativ, köpt 6 st till vänner.
  Gun Eivor Lundqvist, 16 december 2016

  Intressant att läsa om gammal kunskap inom läkekonsten.Logiskt uppställd och lätt att hitta information i samlad form. Visste inte att vi hade så många nyttiga växter. Såskilt intressant nu när man letar nya botemedel.

 5. En bra att ha till handsbok!
  Margareta, 12 september 2016

  En jättespännande bok att bläddra och att läsa i, när man får funderingar om växter. Bör ligga framme så att den snabbt finns till hands.

 6. Intressant o givande bok
  Margareta Engholm, 16 augusti 2016

  Såg en notis om boken i Tidningen Land och blev intresserad. En bok som man kan plocka fram och läsa då och då när det dyker upp funderingar kring växters verkan.

 7. En magiskt vacker och nyttig bok!
  line neesgaard, 16 juli 2016

  Jag hittade boken tillfälligt i bokhandeln, och blev dragen av den vackra framsidan samt titeln. Precis en bok för mig!! När jag bläddrade i den blev jag helt lycklig - det är en bok som talar till alla sinnen, som inspirerar och underhåller, samtidigt som den innehåller mycket nyttig information. Som en av de som försöker påminna sig allt vad vi som moderna människor glömt, glädjer det mig att hitta andra som också vill minnas och använda vad naturen så rikligen försett oss med. TACK! <3

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Hella Nathorst-Böös