Tro, tillit, tvivel : barn i medeltida helgonprocesser tvivel : barn i medeltida helgonprocesser (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
72
Utgivningsdatum
2018-02-27
Förlag
Veritas Förlag
Dimensioner
177 x 120 x 5 mm
Vikt
89 g
SAB
Cjy
ISBN
9789187389412

Tro, tillit, tvivel : barn i medeltida helgonprocesser tvivel : barn i medeltida helgonprocesser

Häftad,  Svenska, 2018-02-27
69
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vad kan medeltida mirakelberättelser om barn lära oss om den medeltida kyrkans tro och praxis? Stämmer det - som historiker antagit - att medeltidens människor genomsyrades av en närmast blind tilltro till kyrkans lära, inklusive tron på helgon och deras undergörande kraft? Fanns där inga tvivel bland dem som representerade eller omfamnade kyrkans lära?

Med exempel från svensk medeltid applicerar Eva Österberg frågor om tro, tillit och tvivel på olika mirakelberättelser där barn räddats till livet och visar på den relation som kan utläsas mellan barn och deras föräldrar eller andra släktingar. I boken belyser författaren också hur tron på underverk och kärlek till barn skildras i mirakelberättelserna och vad detta säger oss om den medeltida kyrkans tro och praxis, inte minst om barnens roll i medeltida helgonprocesser

Eva Österberg (f. 1942) är professor emerita i historia vid Lunds universitet och en av landets mest framstående historiker. Hon har starkt bidragit till kultur- och mentalitetsforskningens genombrott i Sverige och betonat religionens roll i äldre historia och samhälle. Österberg mottog 2016 Kellgrenpriset av Svenska Akademien och 2017 tilldelades hon Anders Nygren-priset av Centrum för teologi och religionsvetenskap, Humanistiska och teologiska fakulteterna vid Lunds universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tro, tillit, tvivel : barn i medeltida helgonprocesser tvivel : barn i medeltida helgonprocesser
  2. +
  3. Självbetraktelser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Självbetraktelser av Marcus Aurelius (pocket).

Köp båda 2 för 148 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Eva Österberg