Tyskland, vårt Tyskland (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
371
Utgivningsdatum
2016-09-19
Förlag
Celanders förlag
Översättare
Ulrika Wallenström, Ola Palmaer, Carsten Palmaer
Medarbetare
Stolpe, Jan (red.)
Dimensioner
209 x 152 x 33 mm
Vikt
674 g
SAB
Hce.03
ISBN
9789187393372
Tyskland, vårt Tyskland (inbunden)

Tyskland, vårt Tyskland

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2016-09-19
249
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Kurt Tucholsky var en av Tysklands främsta radikala författare under Weimarrepubliken. Han var en virtuos polemiker och känd för sina språkligt briljanta satirer. Tucholsky uppmärksammade särskilt det tyska rättsväsendet och dess förfall. Han följde alla de stora rättsfallen under Weimartiden och påvisade domarkårens öppet politiserande karaktär. Han pekade på de systematiska övergrepp som gjordes mot arbetare och radikala medan reaktionära mördare och kuppmakare hölls om ryggen.
Samtidigt skrev han dikter, kabarésånger och kortprosa. Han kommenterade de större politiska händelserna - och förutspådde flera av dem med sorgsen klarsyn.
Inom den tyska vänstern var han den som skarpast kritiserade nazismen. Han gjorde vad han kunde för att försöka ena olika demokratiska och progressiva krafter, men betraktades med misstro av både kommunister och socialdemokrater. Han medarbetade både i stora liberala dagstidningarna men samtidigt också i kommunistisk press och i en rad olika radikala tidningar och tidskrifter.
I mitten av 1920-talet emigrerade Tucholsky till Frankrike och sedan 1929 levde han i Sverige. När nazisterna tog makten i Tyskland var han en av de första som berövades sitt medborgarskap av nazisterna och hans böcker brändes på bål i maj 1933. Efter nazisternas maktövertagande tystnade Tucholsky som författare och 1935 tog han sitt liv i Hindås utanför Göteborg.

Svenska PEN-klubben har instiftat ett pris till hans minne. Tucholskypriset är ett stipendium som är "avsett att ge exilförfattare möjlighet att en tid vistas i Sverige".
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tyskland, vårt Tyskland
  2. +
  3. Frihetens språk : poesi och politik 1983-2007

De som köpt den här boken har ofta också köpt Frihetens språk : poesi och politik 1983-2007 av Harold Pinter (inbunden).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kurt Tucholsky