Mellan nation och tradition : idéströmningar i 1800-talets insamlingar av folklore : föredrag från ett symposium i Visby 27-28 september 2011 (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Acta academiae regiae Gustavi Adolphi (del 124)
Antal sidor
153
Utgivningsdatum
2013-02-16
Förlag
Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur
Dimensioner
244 x 165 x 10 mm
Vikt
327 g
SAB
M:kc.46
ISBN
9789187403002

Mellan nation och tradition : idéströmningar i 1800-talets insamlingar av folklore : föredrag från ett symposium i Visby 27-28 september 2011

Häftad,  Svenska, 2013-02-16
209
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur är en riksakademi med säte i Uppsala. Sin uppgift att främja forskning rörande svensk folklig kultur, begreppet taget i vid mening, skall Akademien enligt sina stadgar bland annat fullgöra genom att i sina skriftserier offentliggöra forskningsrön inom ämnesområden som den har till uppgift att vårda sig om. Huvudserien är Acta Academiae Regiae Gustavi Adolphi, vars första nummer utkom 1933. Bland övriga serier kan nämnas Folklivsskildringar och bygdestudier, Kungl. Gustav Adolfs Akademiens småskrifter och Svenska sagor och sägner.

För att uppmärksamma 200-årsminnet av den gotländske folkminnesupptecknaren Per Arvid Säves födelse arrangerade Högskolan på Gotland och Gotlands Museum i september 2011 ett huvudsakligen av Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur finansierat symposium rubricerat »Från nationalism till traditionalism». Under två dagar samlades ett dussintal forskare i Sävesalen vid Gotlands fornsal i Visby för att diskutera skilda aspekter av 1800-talets folkloristiska insamlingsarbete.

Per Arvid Säve representerade den tidiga generation av insamlare som med inspiration från Johann Gottfried von Herder samt bröderna Jacob och Wilhelm Grimm började samla visor och sagor som uttryck för nationalistiska hållningar.

De insamlare som började sin verksamhet under senare hälften av 1800-talet hade i stället målsättningen att dokumentera traditionella kulturelement i kontrast mot det framväxande moderna samhället. Symposiets uppgift var att diskutera varför insamlarnas intresse vid mitten av 1800-talet försköts från nationalism till traditionalism.

Vid symposiet gavs flera exempel på hur företeelser i det svenska 1800-talet influerades av idéer i tiden. Europeiska filosofier påverkade tänkare i Sverige, men deras teser omtolkades och anpassades till inhemska förhållanden. Skandinavismen, nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen lanserade internationella idéer i svensk tappning.

Förhoppningen är att föredragen vid Sävesymposiet skall bidra till förståelsen av de idéströmningar som styrde Per Arvid Säve och hans samtida i deras förhållningssätt till nation och tradition.

Redaktör för skriftserierna är Akademiens sekreterare, docent Maj Reinhammar, maj.reinhammar@agora.se.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Mellan nation och tradition : idéströmningar i 1800-talets insamlingar av folklore : föredrag från ett symposium i Visby 27-28 september 2011
  2. +
  3. Rädda dig själv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rädda dig själv av Fadumo Hasan, Hanna Welin (inbunden).

Köp båda 2 för 258 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ulf Palmenfelt