Nybyggarliv i Vilhelmina 4. (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Acta academiae regiae Gustavi Adolphi (del 132)
Antal sidor
171
Utgivningsdatum
2014-02-13
Förlag
Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur
Dimensioner
242 x 180 x 15 mm
Vikt
481 g
SAB
Ncciz Vilhelmina,Mx-cci
ISBN
9789187403088
Nybyggarliv i Vilhelmina 4. (häftad)

Nybyggarliv i Vilhelmina 4.

Häftad Svenska, 2014-02-13
251
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Denna bok, fjärde volymen i serien »Nybyggarliv i Vilhelmina», bygger liksom de tidigare på folklivsuppteckningar gjorda av i första hand Nils Eriksson men också av Lisa Johansson samt på O.P. Petterssons skrifter.

När nybyggarna kom till fjällbygden fick de först skapa sig boningshus och andra byggnader med hjälp av enkla redskap som yxa och kniv. Så småningom fick de tillgång till såg, vilket underlättade byggandet. De första åren fick de ofta dela bostad med husdjuren. Inredningen i huset var mycket enkel med den öppna spisen som enda ljus- och värmekälla.

Jakt- och fiskeprodukter var viktiga för uppehället, och korna bidrog med den värdefulla mjölken, som kunde förvandlas till smör och ost. Det viktigaste som odlades var potatis. Tillgången på mjöl var starkt begränsad. I boken beskrivs nybyggarnas mathållning och bakning. Ett avsnitt ägnas också åt deras kamp för att överleva under svåra nödår.

Författaren belyser dessutom nybyggarnas handelsresor. Två gånger om året for de till Norge. Dit medförde de bl.a. smör samt ripa och andra viltprodukter som de bytte mot främst andra matvaror och varor av annat slag som de saknade: lantbruks- och textilprodukter, redskap m.m. De företog också längre marknadsresor österut, t.ex. till Åsele, Anundsjö och Sollefteå.

Tidigare nummer i Rolf Kjellströms serie »Nybyggarliv i Vilhelmina»:
1. Träd och växter som resurs (2012).
2. Åkerbruk och boskapsskötsel (2012).
3. Jakt, fångst och fiske (2013).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nybyggarliv i Vilhelmina 4.
  2. +
  3. Livet som leves där måste smaka vildmark

De som köpt den här boken har ofta också köpt Livet som leves där måste smaka vildmark av Ann Katrin Pihl Atmer (inbunden).

Köp båda 2 för 545 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Rolf Kjellström